Business Construct

Arhitectura: Cum va arata Palatul Victoria si cat va costa

Arhitectura: Cum va arata Palatul Victoria si cat va costa
25.03.2009, 14:24 167

Lucrarile de extindere a Palatului Victoria au fost atribuite in vara lui 2007 firmei de arhitectura Architekten Cie, din Amsterdam, iar sefi de proiect au fost desemnati Branimir Medic si Pero Puljiz. Planul architectural a fost selectat de o comisie formata din noua experti, dintre care doar patru romani, in urma unui concurs international de proiecte, la care au mai participat companii de profil din Franta, Marea Britanie si Germania.
In calitate de castigatori, arhitectii olandezi au intocmit studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si de executie si vor asigura asistenta tehnica pe tot parcursul realizarii lucrarilor.
La inceputul proiectului valoarea totala a contructiei, la care se aduaga si lucrarile de consolidare a vechii cladiri, a fost estimata la 32,1 mil. euro, din care aproape jumatate erau destinati constructiei noii cladiri. In prezent, reprezentantii companiei estimeaza costurile pana in 50 de milioane de euro.
"In mare o astfel de constructie ar ajunge undeva la 50 de milioane de euro, dar costurile sunt mult mai mici aici decat in vestul Europei spre exemplu. Forta de munca este mai ieftina, materiale sunt mai ieftine, iar costurile nu sunt atat de ridicate daca ne gandim ca intentionam sa restauram vechea cladire, in care materialele folosite sunt de cea mai inalta calitate", a apreciat Pero Puljiz, unul dintre coordonatorii de proiect.
Cu toate acestea, membrii juriului au considerat ca acest proiect se remarca prin claritatea solutiei de reconstructie a unei insule urbane, iar extinderea va fi perfect adaptata exigentelor functionale si de flexibilitate pe care le impune o cladire administrativa.
Gradini In Guvern. Noua cladire a Guvernului va fi construita in spatele Palatului Victoria si va mentine forma actuala a cladirii vechi, in forma literei "E", insa spre deosebire de vechea cladire va avea trei subsoluri in care vor fi amenajate parcari, plus inca doua etaje.
Actuala cladire numara doar patru etaje. In cadrul noii cladiri urmeaza sa fie amenajate gradini interioare, care sa poarte numele regiunilor Romaniei, intr-una dintre acestea urmand sa fie amenajat un restaurant. Legatura dintre cladirea veche si cea noua va fi asigurata printr-o scara in zigzag, denumita "diagonala de promenada".
"Extinderea Palatului Victoria va tine cont de liniile cladirii actuale. In principiu cream o imagine in oglinda a actualei cladiri, numai ca vom folosi materiale precum otelul si sticla. Vrem sa cream senzatia de deschidere, spre deosebire de cladirea veche, unde materiale ca piatra si marmura domina intreaga cladire. O expunere cat mai mare a cladirii la lumina soarelui o face in primul rand mai eficienta din punct de vedere energetic", a adaugat Puljiz.
Suprafata intregului ansamblu va fi de aproximativ 30.000 de metri patrati, ceea ce ar reprezenta o dublare a suprafetei actuale de lucru. "Suntem increzatori ca proiectul pana la urma se va dezvolta. Pentru moment este mai degraba o problema de birocratie, iar in vremuri de criza, majoritatea guvernelor tind sa-si restranga cheltuielile, dar noua cladire este o necesitate pentru o mai buna desfasurare a activitatii in Guvern. De asemenea, pentru vechea cladire sunt necesare lucrarile de reabilitate deoarece prezinta risc seismic", a continuat Puljiz.
Initial dezvoltarea noului proiect a fost atribuita Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), insa in vara anului trecut finantarea si realizarea lucrarilor de extindere a Palatului Victoria au fost transferate in sarcina Ministerului Dezvoltarii.
Decizia a fost luata in scopul realizarii lucrarii de catre Compania Nationala de Investitii, aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, institutie de specialitate in domeniul constructiilor de interes public, al carei personal detine expertiza necesara gestionarii unui asemenea proiect.
Arhitectii romani, mai timizi. Pero Puljiz a fost anul trecut presedintele juriului din cadrul "Anualei de Arhitectura 2008", timp in care, apreciaza el, a avut timp sa se familiarizeze cu arhitectura si arhitectii din Romania.
"Am ramas placut impresionat de calitatea proiectelor de arhitectura moderna prezentate de arhitecti locali. Din pacate, am observat ca majoritatea arhitectilor din Romania sunt extrem de negativisti. Pe de o parte acest lucru e bine pentru ca impulsioneaza tinerii arhitecti la crearea de noi si cat mai provocatoare proiecte, insa odata cu trecerea timpului isi pierd increderea in ei si ar fi pacat. Daca reusesc sa treaca peste acest handicap, pe arhitectii romani ii asteapta un viitor reusit, iar arhitectura romaneasca cu siguranta se afla pe drumul cel bun", a spus Puljiz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO