La circa 350.000 se ridică deficitul de angajaţi de pe şantierele din România, dacă toate proiectele anunţate - publice şi private - ar urma să fie duse la îndeplinire. Din acest număr, cam 100.000 ar trebui să fie angajaţi calificaţi, pentru sarcini care necesită experienţă şi pregătire, spun constructorii din România.
Practic, ar fi nevoie de o dublare a personalului din construcţii existent astăzi sau chiar mai mult decât atât, ţinând cont că, potrivit estimărilor ZF, puţin peste 300.000 de oameni au mai rămas să lucreze în construcţii după declanşarea pandemiei în România.
„Ar fi nevoie de încă aproximativ 350.000 de muncitori pentru şantierele şi proiectele deja anunţate pe termen scurt şi mediu la nivel naţional, o dublare aproape a efectivului actual, astfel că este extrem de important să atragem forţa de muncă calificată, stabilă înapoi în România“, spune Radu Piţurlea, vicepreşedintele companiei de construcţii Concelex.
Condiţia pentru a atrage forţă de muncă este oferirea unor salarii atractive, este de părere Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor în Construcţii (ARACO).
„Dacă toate proiectele anunţate vor fi demarate şi finanţările vor fi primite, va fi nevoie de aceşti oameni. Dar una este ceea ce ne dorim şi alta e ceea ce se întâmplă în realitate. Aceşti 300.000 de oameni nu pot fi plătiţi cu salariul minim pe economie, ci este nevoie de salarii competitive, dacă vrem să atragem forţă de muncă tânără în acest sector“, spune Laurenţiu Plosceanu.