Business Construct

Aţi observat că anul trecut din România a dispărut Târgovişte?

Aţi observat că anul trecut din România a dispărut...

Autor: Cristi Moga

26.06.2014, 00:06 4602

Alături de PIB per capita, nivelul salariilor sau reţeaua de autostrăzi, România mai este printre codaşele Europei la încă un capitol, şi anume, sporul natural.

Datele de la Statistică indică pentru 2013 un record negativ al ultimilor 70 de ani în ceea ce priveşte naşterile, de 176.000 de persoane, în timp ce numărul celor decedaţi a fost cu 70.000 mai mare. Practic, România a pierdut anul trecut un oraş de talia Târgoviştei, iar în cei cinci ani de criză, cu un spor natural negativ de peste 280.000 de persoane, din România a dispărut populaţia echivalentă a unor oraşe de talia Constanţei sau Iaşiului.

„Natalitatea scăzută este o problemă la nivelul întregii Europe“, este un mit care s-a propagat în ultima perioadă în mediul de business, dar cele mai recente date arată că situaţia nu este chiar aşa. În cele 28 de state europene în 2012 au fost 5,2 milioane naşteri la 5 milioane de persoane decedate, iar România, alături de Germania, Italia, Bulgaria şi Ungaria se află în plutonul care a avut o contribuţie negativă majoră la evoluţia populaţiei.

Problema nu este una nouă, dar în mediul politic şi economic local acest aspect deocamdată nu suscită atenţia cuvenită. „Vacancy, price fall, downward attractiveness, renovation and demolition, clever reduction“, adică locuinţe neocupate, scăderi de preţuri şi interes, renovări şi demolări prin metode inteligente. Acesta este primul efect al declinului demografic semnalat de olandezul Mark Frequin, director general pentru locuinţe şi clădiri în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Olanda, care şi-a ilustrat prezentarea prin poza alăturată din care se vede că lipsa de cerere pentru locuinţe într-un oraş din Olanda poate determina chiar şi demolarea acestora.

Luând măsuri la timp, Olanda a ajuns în 2012 să aibă 176.000 de naşteri la 141.000 de decese, adică un spor natural pozitiv de 35.000 de persoane. Conştientizează cineva consecinţele economi­ce, sociale şi politice pe care le are pierderea a 0,3-0,4% din populaţie pe an doar din sporul natural negativ, fără a mai lua în calcul migraţia?

Cristi Moga este redactor-şef Business Construct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO