Business Construct

Băncile vor birouri în centru sau în nordul Capitalei, IT-ul şi-a făcut cartier general în zona de vest, în timp ce sediile centrale rămân pe Floreasca sau Victoriei

Sursa hartă: Colliers România

Sursa hartă: Colliers România

Autor: Bogdan Alecu

23.02.2017, 13:00 1831

Cea mai mare cerere pentru birouri vine dinspre companiile din IT&C care domină vestul şi nordul Capitalei, în timp ce sectorul financiar-bancar vine tare din urmă după ce anul trecut au securizat în noul pol de birouri din zona Orhideea două mari tranzacţii cu spaţii de birouri.

În cealaltă parte a oraşului, anunţul cu pri­vire la demararea lucrărilor la Ma­gistrala 6 de metrou şi planul pentru o staţie la Romexpo a agitat deja apele pe piaţa imobiliară pentru crearea unui nou pol, unde cele mai multe com­panii sunt din ban­king sau IT.

Cele mai mari trei zone de birouri ale Ca­pi­ta­lei sunt nord, Pi­pe­ra şi CBD (Central Bu­siness District – zona de business din centrul Bu­cureştiului), cu o pondere de 29%, 25% şi res­pectiv 16% din stocul modern de spaţii de birouri de 2,64 milioane de metri pătraţi, con­form datelor companiei de consultanţă CBRE.

„Unele zone de birouri au concentrat un anumit tip de activitate, respectiv centre de ser­vicii, dar companiile respective aparţin unor industrii diferite precum sectorul bancar, industrial sau IT, în timp ce alte zone au în principal chiriaşi dintr-o anume industrie, cum ar fi IT-ul şi au o varietate vi­zi­bilă în modul de organizare a activităţii“, a spus George Didoiu, associate director, of­fice agency în cadrul Colliers Interna­tional.

Potrivit datelor Colliers, zona Pipera Sud sau Dimitrie Pompeiu este dominată de com­paniile din IT&C. Spre exemplu, 40% din tranzacţii, care includ şi renegocierile, reprezintă spaţii de birouri închiriate de companii din IT, în timp ce 32% reprezintă serviciile profesionale, financiar-bancar  şi bunuri de larg consum. Din total spaţiu închiriat de companii din IT, 65% sunt BPO (externalizare de servicii) şi SSC (centru de servicii). „Prin excelenţă, Dimitrie Pompeiu este o zonă care atrage chiriaşi cu suprafeţe impor­tante, pentru care clădirile cu regim de înăl­ţime mediu şi etaje cu suprafeţe gene­roase sunt o soluţie viabilă. Putem, deci, vorbi de o zonă dedicată centrelor de servicii şi IT-ului, în care îşi găsesc loc şi sediile centrale“, explică George Didoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO