Business Construct

Băncile vor birouri în centru sau în nordul Capitalei, IT-ul şi-a făcut cartier general în zona de vest, în timp ce sediile centrale rămân pe Floreasca sau Victoriei

Sursa hartă: Colliers România

Sursa hartă: Colliers România

Autor: Bogdan Alecu

23.02.2017, 13:00 1834

Cea mai mare cerere pentru birouri vine dinspre companiile din IT&C care domină vestul şi nordul Capitalei, în timp ce sectorul financiar-bancar vine tare din urmă după ce anul trecut au securizat în noul pol de birouri din zona Orhideea două mari tranzacţii cu spaţii de birouri.

În cealaltă parte a oraşului, anunţul cu pri­vire la demararea lucrărilor la Ma­gistrala 6 de metrou şi planul pentru o staţie la Romexpo a agitat deja apele pe piaţa imobiliară pentru crearea unui nou pol, unde cele mai multe com­panii sunt din ban­king sau IT.

Cele mai mari trei zone de birouri ale Ca­pi­ta­lei sunt nord, Pi­pe­ra şi CBD (Central Bu­siness District – zona de business din centrul Bu­cureştiului), cu o pondere de 29%, 25% şi res­pectiv 16% din stocul modern de spaţii de birouri de 2,64 milioane de metri pătraţi, con­form datelor companiei de consultanţă CBRE.

„Unele zone de birouri au concentrat un anumit tip de activitate, respectiv centre de ser­vicii, dar companiile respective aparţin unor industrii diferite precum sectorul bancar, industrial sau IT, în timp ce alte zone au în principal chiriaşi dintr-o anume industrie, cum ar fi IT-ul şi au o varietate vi­zi­bilă în modul de organizare a activităţii“, a spus George Didoiu, associate director, of­fice agency în cadrul Colliers Interna­tional.

Potrivit datelor Colliers, zona Pipera Sud sau Dimitrie Pompeiu este dominată de com­paniile din IT&C. Spre exemplu, 40% din tranzacţii, care includ şi renegocierile, reprezintă spaţii de birouri închiriate de companii din IT, în timp ce 32% reprezintă serviciile profesionale, financiar-bancar  şi bunuri de larg consum. Din total spaţiu închiriat de companii din IT, 65% sunt BPO (externalizare de servicii) şi SSC (centru de servicii). „Prin excelenţă, Dimitrie Pompeiu este o zonă care atrage chiriaşi cu suprafeţe impor­tante, pentru care clădirile cu regim de înăl­ţime mediu şi etaje cu suprafeţe gene­roase sunt o soluţie viabilă. Putem, deci, vorbi de o zonă dedicată centrelor de servicii şi IT-ului, în care îşi găsesc loc şi sediile centrale“, explică George Didoiu.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro