Cea mai mare cerere pentru birouri vine dinspre companiile din IT&C care domină vestul şi nordul Capitalei, în timp ce sectorul financiar-bancar vine tare din urmă după ce anul trecut au securizat în noul pol de birouri din zona Orhideea două mari tranzacţii cu spaţii de birouri.
În cealaltă parte a oraşului, anunţul cu privire la demararea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou şi planul pentru o staţie la Romexpo a agitat deja apele pe piaţa imobiliară pentru crearea unui nou pol, unde cele mai multe companii sunt din banking sau IT.
Cele mai mari trei zone de birouri ale Capitalei sunt nord, Pipera şi CBD (Central Business District – zona de business din centrul Bucureştiului), cu o pondere de 29%, 25% şi respectiv 16% din stocul modern de spaţii de birouri de 2,64 milioane de metri pătraţi, conform datelor companiei de consultanţă CBRE.
„Unele zone de birouri au concentrat un anumit tip de activitate, respectiv centre de servicii, dar companiile respective aparţin unor industrii diferite precum sectorul bancar, industrial sau IT, în timp ce alte zone au în principal chiriaşi dintr-o anume industrie, cum ar fi IT-ul şi au o varietate vizibilă în modul de organizare a activităţii“, a spus George Didoiu, associate director, office agency în cadrul Colliers International.
Potrivit datelor Colliers, zona Pipera Sud sau Dimitrie Pompeiu este dominată de companiile din IT&C. Spre exemplu, 40% din tranzacţii, care includ şi renegocierile, reprezintă spaţii de birouri închiriate de companii din IT, în timp ce 32% reprezintă serviciile profesionale, financiar-bancar şi bunuri de larg consum. Din total spaţiu închiriat de companii din IT, 65% sunt BPO (externalizare de servicii) şi SSC (centru de servicii). „Prin excelenţă, Dimitrie Pompeiu este o zonă care atrage chiriaşi cu suprafeţe importante, pentru care clădirile cu regim de înălţime mediu şi etaje cu suprafeţe generoase sunt o soluţie viabilă. Putem, deci, vorbi de o zonă dedicată centrelor de servicii şi IT-ului, în care îşi găsesc loc şi sediile centrale“, explică George Didoiu.