Business Construct

BUSINESS CONSTRUCT - Capcane in "Prima casa": Ce au pierdut cei care s-au grabit la cumpararea locuintelor

Rezidential: Capcane in „Prima casa”
27.10.2009, 14:11 353

Diferitele analize ale site-urilor de anunturi imobiliare,indicele Colliers si chiar indicele imobiliar ZF, construit pe bazaofertelor de pe site-ul anuntul.ro indicau in perioada iulie-augusto crestere substantiala a preturilor apartamentelor din Bucuresti,pe fondul inceperii programului "Prima casa", care a ajutat inprimul rand proprietarii de locuinte vechi, care stateau cu ele lavanzare de mai bine de un an.

"Entuziasmul proprietarilor legat de succesul mult discutatuluiprogram guvernamental s-a reflectat pe piata, marind usor preturilepentru garsoniere si doua camere si ceva mai semnificativ pentruapartamentele de 3 si 4 camere" sau "luna iulie a adus o cresterespectaculoasa a numarului tranzactiilor cu proprietati eligibile inprogramul «Prima casa»" au fost doar o parte din anunturilederutante aparute pe piata imobiliara in vara acestui an.

Programul"Prima casa" a avut intr-adevar un usor efect de stimulare acreditarii, deoarece riscul de neplata si al devalorizariiproprietatilor a fost pus pe umerii statului, dar in esenta piataimobiliara locala si economia, in general, nu s-au schimbat.

Pe o piata in care somajul este in crestere, mii de apartamentenoi sunt goale, iar investitorii speculativi au devenit rapidinvizibili, preturile locuintelor nu aveau cum sa creasca decatconjunctural.

Iar acest lucru a inceput deja sa fie simtit, tinand cont capreturile in luna septembrie au inregistrat deja o usoara scadere,iar cererea pentru programul guvernamental "Prima casa" a scazut lajumatate fata de inceputul programului.

"Pot sa spun ca de trei-patru luni pretul de tranzactionare alapartamentelor este cam acelasi. Nu am avut in ultima perioadavariatii importante decat pentru cateva zile, odata cu lansareaprogramului "Prima casa", dupa care lucrurile au revenit lanormal", spune Valentin Ilie, CEO al companiei de consultantaimobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Se cauta locuintele mici. De tranzactionatinsa, se tranzactioneaza in special garsoniere si apartamente demici dimensiuni, "nu datorita programului «Prima casa» ci pentru caasta isi permit romanii la ora actuala", spune Ilie.

Consultantii imobiliari iau in calcul o posibila continuare atrendului descendent al preturilor la apartamente, in conditiile incare situatiaeconomica s-ar putea inrautati dupa alegerile prezidentiale. "Noile facem in prezent cumparatorilor o analiza care sa le arate catmai poate scadea pretul locuintei pe care vor sa o cumpere, dar decele mai multe ori decid sa faca achizitia pentru a nu pierdeapartamentul", spune Ilie.

Consultantul spune ca, aparent, in industria imobiliaralucrurile au inceput sa mearga mai bine, dar numarul locuintelorieftine, care se vand cel mai bine, este in scadere.

"Piata este sensibila la numarul de oferte, ca in orice altapiata: daca este o taraba cu rosii se vinde cu un pret, daca suntsase tarabe pretul este altul. Stocul de locuinte ieftine este insadestul de mic deoarece sunt multe persoane eligibile pentru astfelde credite", apreciaza Ilie.

In ceea ce priveste dezvoltatorii de locuinte noi, cei care auoptat pentru constructia unor apartamente mai ieftine, comparabilecu cele din blocurile vechi, au inregistrat vanzari mai bune inultima perioada. "Rezultatele le vom vedea la la sfarsit, cand vomtrage linie si vom vedea cate dosare au fost aprobate. Dar, panaacum, as fi ipocrit sa spun ca acest program nu ne-a ajutat, tinandcont ca circa 90% din cele peste 100 de apartamente pe care le-amvandut in ultimele doua luni au fost prin credite garantate de«Prima casa»", a declarat recent Romeo Cazanescu, directorulgeneral al firmei Conarg Real Estate, dezvoltatorul proiectuluiRasarit de Soare din Titan.

Rasarit de Soare este un proiect format din 988 de apartamentesituat in apropierea hipermarketului Auchan din estul Capitalei, incare primii locatari se vor muta incepand cu luna octombrie aacestui an.

"Mai avem disponibile aproximativ 300 de apartamente, atatdatorita programului «Prima casa» cat si pentru faptul ca am trassi noi de preturi in jos, in functie de ce apartamente mai aveamdisponibile. In prezent, cea mai ieftina locuinta din cadrulproiectului este o garsoniera de 37 de metri patrati, cu un pret de41.000 de euro", a mai spus Cazanescu.

Conarga mai dezvoltat pe piata locala si proiectul Quadra Place dinapropierea Institutului Politehnic din Bucuresti, format din 343 deapartamente, unul dintre primele ansambluri rezidentiale de maridimensiuni din oras.

Avantaj pentru locuinte vechi. Programul "Primacasa" favorizeaza in primul rand tranzactiile cu apartamente vechi,dar si cele cu locuinte noi destinate clasei medii. Cu toateacestea, nici dezvoltatorii de locuinte pentru clasa medie-plus nupierd in urma acestui program, potrivit reprezentantilor de vanzariai acestor proiecte.

"La noi, programul «Prima casa» nu s-a simtit direct in vanzari,dar am avut un flux mai mare de clienti care chiar sunt interesatisa cumpere, vin de trei-patru ori sa discute cu agentii sa seintereseze. Avem multi clienti care au vandut apartamente vechiprin programul «Prima casa» si acum vin la noi, deoarece vor safaca un upgrade", a declarat Atena Tiplic, director de vanzari alproiectului Asmita Gardens.

In cadrul ansamblului format din sapte blocuri turn pe SplaiulUnirii mai sunt disponibile circa 350 de apartamente, cel maiieftin dintre acestea fiind un apartament cu doua camere si un pretde 137.000 de euro fara TVA. "Nu ne incalzeste prea mult ca avemmai multi oameni interesati, atat timp cat vanzarile sunt tot la unnivel de 1-2 apartamente lunar, dar exista un aer de optimism pecare nu il simteam acum patru-cinci luni", a mai spusreprezentantul Asmita.

Alti dezvoltatori au ramas in portofoliu cu apartamentele maiscumpe, motiv pentru care de asemenea programul "Prima casa" nu afost de mare ajutor.

"Din punctul nostru de vedere, nu prea ne-a ajutat programul"Prima casa", deoarece in prima faza de dezvoltare nu prea mai avemapartamente de 75.000-80.000 de euro, care sa se incadreze mai binein acest program. Ne-a ajutat mai mult legea TVA-ului de 5% (pentruapartamentele cu un pret mai mic de 380.000 de lei " n.r.), darsperam ca si "Prima casa" sa ne ajute la vanzarea apartamentelordin a doua faza a proiectului", a declarat Cosmin Lupu,reprezentant de vanzari al proiectului imobiliar Cosmopolis, aflatin constructie la nord de Bucuresti.

A scazut cererea. Cererea de credite prin"Prima casa" s-a diminuat la jumatate in ultima saptamana, Fondulde Garantare primind zilnic circa 100 de dosare fata de 200 inprima jumatate din septembrie. Astfel, in ciuda costurilor maimici, clientii raman reticenti cand vine vorba sa se angajezeintr-un proiect laborios cum este achizitia unei locuinte, care seintinde pe 25-30 de ani.

Recordul a fost atins la jumatatea lunii septembrie cand Fondulprimea zilnic circa 200 de dosare, la doar doua luni de la lansare,fata de un nivel anticipat pentru acea perioada de 50 de dosare pezi. De la inceputul programului, in iulie, Fondul a primit peste5.200 de dosare, din care peste 4.700 au fost solutionate, potrivitultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO