Business Construct

Ce premise sunt pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti la începutul lui 2023. Oferta în scădere va duce la o nouă creştere a preţurilor

Ce premise sunt pentru piaţa rezidenţială din...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

10.01.2023, 00:07 2554

Anul 2023 porneşte de la un nivel de creştere de peste 55% a tran­zacţiilor cu locuinţe comparativ cu perioada anterioară pandemiei, arată estimările consultanţilor imobiliari pe baza datelor de la finalul lui 2022.

„La începutul anului 2021 am identificat peste 27.000 de noi locuinţe în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, acesta fiind cel mai mare număr din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale“, spune Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România. Din acestea, aproxi­mativ 22.000 au fost livrate până la finalul anului trecut, restul având, în general, 2023 ca an de predare.

„Faţă de alţi ani, în trimestrele trei şi patru din 2022 am sesizat un număr mult mai redus de proiecte rezidenţiale noi – sau faze ale unor proiecte existente – demarate.“

Anul 2023 începe cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, însă consultanţii imobiliari estimează că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială.

În continuare vor fi oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash, un segment care reprezintă peste 50% din piaţă.

„Creşterea tranzacţiilor în a doua parte a anului 2023 şi oferta în scădere, cel puţin în Bucureşti, unde există un blocaj al autorizării, vor duce însă, pe termen mai lung, la o nouă creştere a preţurilor, cu efecte mai ales în 2024 şi 2025“, este de părere Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO