Business Construct

Cel mai mare proiect de infrastructură din Cluj: Compania de Apă Someş a câştigat un proiect european de peste 355 mil. € pentru extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi canalizare

Din valoarea eligibilă a proiectului, 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar 2% este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului, respectiv cele din judeţele Cluj şi Sălaj.

Din valoarea eligibilă a proiectului, 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar 2% este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului, respectiv cele din judeţele Cluj şi Sălaj.

Autor: Laurentiu Cotu

05.12.2018, 00:05 1143

Compania de Apă Someş, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj, a câştigat un proiect european de 355,6 mil. euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din 174 de localităţi din judeţele Cluj şi Sălaj, prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă şi asigurarea colectării şi epurării apelor uzate. Din valoarea eligibilă a proiectului, 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar 2% este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului, respectiv cele din judeţele Cluj şi Sălaj.

„Această nouă finanţare euro­peană, cea mai mare obţinută vreodată de un operator de servicii din România în perioada postaderare, se adaugă celor peste 250 de milioane de euro pe care Consiliul Judeţean Cluj le-a câşti­gat deja în ultimul an şi jumătate. Astfel, cu cei peste 600 de milioane de euro atraşi, judeţul Cluj se situează pe locul întâi la nivel naţional în ceea ce priveşte fondurile europene câştigate“, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consi­liului Judeţean Cluj. În prezent, Com­pania de Apă Someş este deja în faza de pregătire a documentaţiilor tehnice în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire.

În prezent, judeţul Cluj se situează pe locul întâi la nivel naţional în ceea ce priveşte rata populaţiei care are toaletă sau duş în interiorul locuinţei. Clujul avea la finalul anului 2016 cel mai mare procent al populaţiei racordate la un sistem centralizat de canalizare, de 68,6%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Prin noul proiect european, procentul de locuitori racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile va ajunge la circa 99,14%, iar cel de racordare la canalizare va ajunge la peste 97,5%, net superioare mediei naţionale.

Devenită în anul 2006 primul ope­rator regional din România, ca urmare a deservirii concomitente a două judeţe, Cluj şi Sălaj, Compania de Apă Someş deserveşte în prezent 230 de localităţi rurale din judeţele Cluj (154), Sălaj (75) şi Mureş (localitatea Valea Largă), cu o po­pulaţie totală de aproximativ 711.000 de locuitori. Compania de Apă Someş a rea­lizat în 2017 o cifră de afaceri de circa 175,7 mil. lei (38,5 mil. euro), un profit net de 7,6 mil. lei (1,7 mil. euro), cu un nu­măr mediu de 1.969 de angajaţi, po­trivit site-ului Minis­terului Finaţelor Publice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO