Business Construct

Cemacon Cluj, companie controlată de fraţii Pavăl, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu o cifră de afaceri de 178 milioane lei, în creştere cu 34%, şi un profit de 61,2 milioane lei, cu 45% mai mare decât în perioada similară din 2021

Cemacon Cluj, companie controlată de fraţii Pavăl, a...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2022, 10:59 529

Producătorul de materiale de construcţii Cemacon Cluj (simbol bursier CEON), companie controlată de fraţii Pavăl, proprietarii şi fondatorii reţelei de bricolaj Dedeman, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu o cifră de afaceri de 178 milioane lei, în creştere cu 34%, şi un profit de 61,2 milioane lei, cu 45% mai mare decât în perioada similară din 2021, potrivit raportului financiar publicat miercuri.

“Rezultatele financiare ale se menţin pe un trend ascendent şi la finalul trimestrului al III-lea, în ciuda presiunilor de pe piaţa energiei şi a instabilităţii geopolitice regionale. Strategia de management care a prioritizat independenţa energetică a companiei îşi dovedeşte fezabilitatea în acest context complex. Lucram în continuare la accesarea energiilor regenerabile, fiind în grafic cu implementarea proiectului ”CEMACON Green Energy Farm”, care prevede realizarea unei centrale fotovoltaice cu o putere de 1.000 kWp, cu ajutorul căreia, in corelatie cu celelalte investitii deja finalizate, va fi acoperit integral consumul de energie electrică pe timpul zilei de la nivelul fabricii Recea, in perioadele cu energie solara corespunzatoare. La nivelul pieţei de construcţii, constatăm o maturizare a cererii şi aşteptări tot mai mari pentru confort şi eficienţă energetică din partea beneficiarilor. Am fost proactivi în acest sens şi putem răspunde pieţei cu primele soluţii integrate de zidărie care să se încadreze în standardele nZEB”, a spus Daniel Şologon, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Potrivit companiei, cresterea afacerilor este datorata unui context de piaţă favorabil resimţit în special în primele 6 luni ale anului.

Variaţia stocurilor înregistrează valori mai mari faţă de perioada precedentă, ca urmare a decalajului dintre cantităţile produse şi cele vândute.

Cheltuielile cu materiile prime si materialele, precum si cheltuielile operationale au inregistrat o crestere comparativ cu aceasi perioada a anului 2021, pe fondul creşterii preturilor de achizitie la nivelul pietei şi a cantitatilor produse.

EBITDA s-a majorat la nouă luni cu 53%, la 83,5 milioane lei.

„La nivelul pieţei de construcţii, constatăm o maturizare a cererii şi aşteptări tot mai mari pentru confort şi eficienţă energetică din partea beneficiarilor. Am fost proactivi în acest sens şi putem răspunde pieţei cu primele soluţii integrate de zidărie care să se încadreze în standardele nZEB”, adaugă directorul general.

La 30 Septembrie, activele nete ale companiei inregistreaza o crestere de 53% fata de finalul anului 2021, depăşind suma de 363 milioane lei.

Cemacon are 411 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 78% de Pavăl Holding, în timp ce PIF Industrial deţine 16,7% din capitalul social. Ambele sunt vehicule de investiţii controlate de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii retailerului Dedeman.

Acţiunile CEON se tranzacţionează în scădere cu 12% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 4,2  mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO