Business Construct

„Cincinalul“ NEPI: sud-africanii au investit jumătate de miliard de euro în achiziţia şi dezvoltarea a zece malluri cu o suprafaţă de 350.000 de metri pătraţi

Martin Slabbert este sud-africanul care conduce la Bucureşti operaţiunile de 1,2 miliarde de euro ale NEPI

Martin Slabbert este sud-africanul care conduce la Bucureşti operaţiunile de 1,2 miliarde de euro ale NEPI

Autor: Cristi Moga

16.10.2014, 15:45 727
În ultimii cinci ani grupul condus de sud-africanul Martin Slabbert a devenit cel mai mare proprietar de centre comerciale prin achiziţia a şase malluri şi dezvoltarea altor patru proiecte de retail.
 
Fondul sud-african de investiţii NEPI, care la jumătatea acestui an ajunsese la active de 1,2 miliarde de euro, reprezentate în special de active imobiliare din piaţa locală, a devenit în ultimii cinci ani cel mai mare proprietar de centre comerciale, având un portofoliu de spaţii închiriabile de circa 350.000 de metri pătraţi, potrivit unei analize a ZF.
 
În urmă cu cinci ani, NEPI nici nu exista în acest sector al pieţei imobiliare, care era dominat de omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group. În perioada crizei Dascălu a mai deschis un singur mall, şi anume Palas Iaşi, care a dus portofoliul său la cinci centre comerciale, în timp ce NEPI a ajuns azi, prin deschiderea mallului Shopping City Târgu-Jiu, să controleze zece proiecte de mari dimensiuni (de cel puţin 10.000 de metri pătraţi fiecare) plus alte şapte mici galerii comerciale dezvoltate în special în apropierea unor magazine Kaufland.
 
Intrarea NEPI pe acest segment a fost realizată în octombrie 2009, odată cu achiziţia proiectului Promenada Mall din Brăila de la grupul belgian BelRom, tranzacţie de 63 de milioane de euro semnată contra curentului de la acel moment din piaţa imobiliară, ţinând cont că formula „cash is king“ intrase în limbajul zilnic al investitorilor. Între timp, investiţiile NEPI în piaţa locală de retail au ajuns la circa jumătate de miliard de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO