Business Construct

Cine este Theodor Berna, patronul constructorului Tehnologica Radion care era urmărit de Băsescu

Foto: tehnologica.ro

Foto: tehnologica.ro

Autor: Andreea Neferu

21.10.2012, 16:39 6750

Theodor Berna este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria construcţiilor, controlând firma Tehnologica Radion, cu afaceri de aproape 138 de milioane de euro şi un profit net de 5,5 milioane de euro anul trecut.

De numele acestei firme, care în ultimii ani a câştigat mai multe contracte cu statul, se leagă şi contestarea, în urmă cu un an şi jumătate, a licitaţiei de peste 100 de milioane de euro pentru lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj, fapt ce a condus la reluarea licitaţiei. Nici până acum nu a fost încă adjudecat respectivul contract.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu declara anul trecut, în contextul contestaţiilor depuse pentru construcţia de autostrăzi pe Coridorul IV paneuropeană, că cel puţin pe unul dintre contestatari îl ştie “de meserie descurcăreţ” şi că autorităţile ar trebui “să îi dea peste mânuţe”. Gândul scria la acel moment că preşedintele ar fi făcut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestaţii atât pentru Timişoara-Lugoj, lot 2, cât şi pentru Sibiu-Orăştie, lot 1.

Theodor Berna a participat anul acesta din nou la licitaţia pentru construcţia celui de-al doilea lot al autostrăzii Timişoara-Lugoj, însă prin altă firmă, Teloxim Con.

Compania Tehnologica Radion a câştigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul: potrivit datelor ZF, Tehnologica Radion şi-a adjudecat în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro.  

Recent, numele firmei Tehnologica a apărut în stenogramele discuţiilor dintre Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, şi preşedintele Traian Băsescu.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO