Business Construct

Cine sunt irlandezii de la CRH, care vor prelua fabricile de ciment ale Lafarge din România

Cine sunt irlandezii de la CRH, care vor prelua fabricile...

Autor: Andreea Neferu

02.02.2015, 11:28 4079

Grupul irlandez CRH, care va prelua activele scoase la vânzare de giganţii din industria cimentului Lafarge şi Holcim, inclusive fabricile Lafarge de pe plan local, a fost înfiinţat în anul 1970 prin fuziunea a două companii din Irlanda, Cement Limited şi Roadstone Limited, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. La acea vreme, grupul format prin fuziunea celor două companii era singurul producător de ciment şi principalul producător de agregate, beton şi asfalt din Irlanda. În 1970, CRH înregistra vânzări echivalente a 27 de milioane de euro, circa 95% din acestea fiind realizate în Iralnda.

Grupul a avut o ascensiune puternică în ultimele decenii, astfel că în prezent, CRH este prezent în 35 de ţări, având 76.000 de angajaţi şi vânzări de 18 miliarde de euro în 2013. Principalele operaţiuni ale grupului se desfăşoară pe pieţele din America de Nord şi din Europa. De altfel, CRH controlează în România doi producători de materiale de construcţii, Elpreco din judeţul Dolj şi Ferrobeton din judeţul Prahova.

CRH a intrat în acţionariatul Elpreco în 2007, când a preluat acţiunile de la fondul american de investiţii Broadhurst, într-o tranzacţie în care valoarea companiei româneşti a fost estimată între 75 şi 85 de milioane de euro, cu tot cu datorii, potrivit informaţiilor ZF (valoarea efectivă a tranzacţiei fiind mai mică). Grupul irlandez a ratat în 2006 achiziţia producătorului de materiale de construcţii Macon Deva, iar pe piaţa locală a mai purtat discuţii cu firma Celco.

De asemenea, în 2008, compania Ergon, divizie a grupului irlandez CRH, a construit o fabrică în apropiere de Ploieşti, unde produce prefabricate. Începând cu 2014, compania care deţine această fabrică se numeşte Ferrobeton România.

Dacă tranzacţia de preluare a activelor scoase la vânzare de Holcim şi Lafarge se va concretiza, CRH va prelua 24 de fabrici de ciment cu o capacitate instalată de 36 de milioane de tone în Franţa, Germania, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Filipine, Brazilia. Activele scoase la vânzare au înregistrat anul trecut vânzări totale de 5,2 miliarde de euro.

Numele noului acţionar al activelor scoase la vânzare de Holcim şi Lafarge este cu atât mai important pentru piaţa locală cu cât acesta va prelua şi activele Lafarge din România, respectiv două fabrici de ciment pe care francezii le deţin la Medgidia (judeţul Cons­tanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), pre­cum şi staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, dar şi 15 staţii de betoane şi 4 staţii de betoane mobile, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO