Business Construct

Cine sunt managerii care conduc cele mai mari mall-uri din România, în care intră zilnic 400.000 de oameni

AFI Palace Cotroceni

Autor: Cristi Moga

08.12.2014, 15:00 11210

Mallurile cu cele mai mari vânzări de pe piaţa locală - AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City din Bucureşti - sunt conduse de doi manageri străini - israelianul Israel Vizel şi grecul Georgios Argentopoulos -, în timp ce proprietarii altor zece centre comerciale importante au decis să lase administrarea pe mâna unor manageri români, reiese dintr-o analiză a ZF.

Cei 12 manageri sunt responsabili de ad­ministrarea unor proiecte cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 700.000 de metri pătraţi în care îşi desfăşoară activitatea peste 2.000 de magazine cu vânzări anuale estimate la 1,5 mld. euro.

În aceste malluri intră zilnic în jur de 400.000 de persoane care trebuie să găsească un loc curat, cu o temperatură optimă, în care să se simtă în siguranţă pentru a cumpăra produsele şi serviciile de care au nevoie, astfel încât să se întoarcă cu plă­ce­re şi să recomande experienţa şi celor apropiaţi. Iar de acest lucru, şi nu numai, sunt responsabili directorii de malluri şi echi­pele pe care le coordonează, care trebuie totodată să gă­sească rapid soluţii şi pentru problemele cu care se con­fruntă chiriaşii, în special retaileri străini precum Carrefour, Zara, C&A sau H&M, obişnuiţi cu standardele din vestul Europei.

În România nu există o şcoală care să pregătească manageri pentru industria centrelor comerciale, astfel că directorii celor mai importante malluri de pe piaţa locală au lucrat iniţial în reţele precum Metro, Selgros şi Mobexpert sau au căpătat experienţă în ţări cu o piaţă imobiliară mai matură înainte să fie numiţi la conducerea proiectelor locale.

Lorelai Penciuc, center manager al Shopping City Sibiu, Marius Rădulescu, center manager al Maritimo Constanţa şi Mihai Nistor, manager general al Polus Cluj au lucrat iniţial pentru Metro sau Selgros, în timp ce Anuţa Pop, shopping center manager al Iulius Mall Timişoara, lucrează în grupul controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu de 18 ani.

Până să preia conducerea zonei comerciale din Băneasa, Argentopoulos a lucrat în Grecia în construcţii şi în România pentru Romtelecom, în timp ce Sorin Guttman, directorul Iulius Mall Cluj, are experienţa unor companii multinaţionale precum Beiersdorf sau Holcim.

Directorul ansamblului Palas din Iaşi, cel mai important proiect din portofoliul lui Iulian Dascălu, a lucrat mai mult de un deceniu în sectorul brokerajului imobiliar din SUA, în timp ce Sorin Scîntei, actualul general manager al proiectului City Park din Constanţa şi viitorul director al proiectului Mega Mall din Bucureşti a lucrat în Israel pentru AFI Hotels înainte să intre în industria locală a centrelor comerciale.

Un alt mall din Bucureşti, Promenada din zona Flo­reas­ca, îşi caută director, poziţia de center manager fiind ocupată temporar de Marius Barbu, asset manager al NEPI, dar şi Bucureşti Mall, primul centru comercial modern din Ro­mânia, a rămas recent fără center manager după ce Cristian Costache a plecat din grupul Anchor.

Presiunea rezultatelor e imensă, cu atât mai mult într-o perioadă în care consumul nu creşte de la sine. Sunt totuşi manageri care au reuşit să se menţină în funcţie de la deschiderea mallului deoarece au reuşit constant să crească.

 

Vicenţiu Spătaru

center manager, Sun Plaza Bucureşti

 

- Managerul de 40 de ani a lucrat timp de cinci ani în Republica Moldova, unde a condus proiectul Malldova din Chişinău al grupului Anchor.

- La sfârşitul anului 2011 s-a întors în ţară ca center manager al proiectului Sun Plaza din Berceni, deţinut de grupul S Immo şi administrat în prezent de firma CBRE.

- Cu o suprafaţă închiriabilă de 81.000 metri pătraţi, Sun Plaza este unul dintre cele mai mari malluri din Bucureşti şi din ţară, vânzările anuale fiind estimate la 170 mil. euro.

 
 

Georgios Argentopoulos

CEO, Băneasa Developments

 

- Este absolvent al Facultăţii de inginerie la Universitatea Tehnică din Creta şi are un MBA în finanţe internaţionale la Universitatea McGill din Montreal, Canada.

- A lucrat în Grecia pentru firme de construcţii, iar între 2001 şi 2007 a ocupat diverse funcţii în Romtelecom.

- În 2012 a preluat conducerea zonei comerciale a proiectului Băneasa, unde Băneasa Shopping City şi retailerii IKEA, Carrefour, Metro, Bricostore şi Mobexpert au un rulaj anual de circa jumătate de miliard de euro.

 
 

Israel Vizel

mall manager, AFI Palace Cotroceni

 

- Are studii de drept absolvite în Israel şi lucrează în industria centrelor comerciale de 15 ani.

- De şapte ani conduce divizia de malluri din România a grupului AFI Europe, inclusiv mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, inaugurat în 2009.

- AFI Cotroceni este unul dintre cele mai mari şi mai performante malluri din ţară, cei 300 de chiriaşi realizând vânzări de aproximativ 205 milioane de euro în anul 2013.

 
 

Sorin Scîntei

general manager, City Park Constanţa

 

- Are 40 de ani, a studiat la Universitatea Haifa din Israel şi în perioada 2001 - 2009 a lucrat în industria hotelieră pentru grupul Africa-Israel.

- În 2009 s-a întors în România ca general manager al proiectului City Park Constanţa dezvoltat de grupul Neocity.

- În prezent conduce mallul din Constanţa, dar se pregăteşte să preia funcţia de general manager al proiectului Mega Mall din Bucureşti pe care grupul sud-african NEPI îl va deschide în aprilie 2015.

 
 

Sorin Guttman

shopping center manager, Iulius Mall Cluj

 

- Este absolvent al Uni­ver­sităţii Tehnice Cluj-Napoca şi în perioada 1996 - 2010 a lucrat în companii precum Beiersdorf şi Holcim.

- În decembrie 2010 a preluat funcţia de shopping center manager al Iulius Mall Cluj.

- Deschis în 2007 în urma unei investiţii de 80 de milioane de euro, Iulius Mall Cluj are o suprafaţă închiriabilă de 53.000 mp şi 210 magazine, printre care un hipermarket Auchan, un multiplex Cinema City şi unităţi Zara sau H&M.

 
 

Mihai Nistor

manager general, Polus Center Cluj

 

- Este licenţiat în relaţii economice internaţionale la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti şi are cursuri de management al centrelor comerciale la ICSC.

- În perioada 2001-2006 a lucrat în grupul Selgros, iar în 2006, cu un an înaintea deschiderii, a devenit manager general al Polus Center Cluj.

- Mallul grupului austriac Immofinanz are o su­pra­faţă în­chi­riabilă de circa 63.000 mp şi chiriaşi pre­cum Car­refour, Decathlon, Media Galaxy, C&A, H&M sau Zara.

 
 

Michael Bernescu

director, Ansamblul Palas Iaşi

 

- A studiat ingineria chimică la Universitatea Politehnică Gheorghe Asachi din Iaşi.

- A lucrat timp de peste un deceniu în SUA, unde a ocupat funcţiile de sales associate, broker associate şi branch office manager în cadrul agenţiei imobiliare WeichertÆ Realtors.

- A preluat în iulie 2013 funcţia de director al ansamblului Palas din Iaşi, cea mai importantă dezvoltare imobiliară realizată în afara Bucureştiului printr-o investiţie de 260 mil. euro a Iulius Group.

 
 

Anuţa Pop

shopping center manager, Iulius Mall Timişoara

 

- A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Uni­versităţii Tehnice Timişoara şi are un masterat în „Managementul în retail“.

- În perioada 1996 - 2004 a fost leasing manager al Iulius Group, gestionând portofoliul de clienţi al Centrului Comercial Terra.

- În ianuarie 2005 a devenit leasing manager al Iulius Mall Timişoara, iar în 2011 a preluat funcţia de shopping center manager al proiectului cu o suprafaţă închiriabilă de 66.500 mp.

 
 

Lorelai Penciuc

center manager, Shopping City Sibiu

 

- A absolvit Facultatea de ştiinţe economice şi administraţie publică şi Facultatea de litere din cadrul Universităţii Ştefan cel
Mare din Suceava.

- În perioada 2003-2007 a lucrat în magazinul Metro din Suceava, iar de anul următor a intrat în echipa de marketing a proiectului Shopping City Suceava.

- În 2011 a devenit marketing specialist al Shopping City Sibiu, iar în iunie 2012 a fost numită center manager. Proiectul este deţinut de Argo şi administrat de DTZ.

 

Mircea Petrariu

center manager, Shopping City Suceava

 

- Are 47 de ani şi a lucrat iniţial pentru grupul Mobexpert.

- În anul 2008, odată cu deschiderea proiectului, a devenit center manager al Shopping City Suceava. Printre chiriaşii proiectului se află Carrefour, Mobexpert, BauMax, Media Galaxy sau New Yorker.

- Centrul comercial din Suceava cu o suprafaţă închiriabilă de 46.000 metri pătraţi se află în portofoliul companiei de investiţii Argo Real Estate şi este administrat de DTZ Echinox.

 
 

Marius Barbu

center manager interimar, Promenada Mall

 

- Este absolvent al ASE Bucureşti şi între 2005 şi 2008 a lucrat în cadrul grupului Unilever.

- În perioada 2008 - 2011 a lucrat în cadrul grupului Mivan, după care a devenit asset manager al Argo Property.

- Din mai 2012 a devenit asset manager al NEPI, iar din noiembrie 2014, după achiziţia mallului Promenada, ocupă temporar funcţia de center manager. NEPI este în proces de recrutare a unui nou director pentru Promenada.

 
 

Marius Emil Rădulescu

Center Manager, Maritimo Shopping Center Constanţa

 

- A lucrat în perioada 1998-2001 în grupul Metro, după care a făcut pasul către rivalii de la Selgros.

- În 2008 a fost desemnat responsabil pentru Maritimo Shopping Center din Constanţa, proiect deschis în 2011 de grupul austriac Immofinanz printr-o investiţie de peste 100 mil. euro.

- Mallul are o suprafaţă închiriabilă de 35.000 metri pătraţi şi chiriaşi precum Peek & Cloppenburg, Inditex, H&M sau C&A, dar şi un hipermarket Auchan deţinut de grupul francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO