Business Construct

Cine va rezista? Piaţa de birouri se aglomerează: 10 dezvoltatori ajung să aibă cel puţin 100.000 mp de birouri fiecare. Unde vor fi chiriaşii?

Cine va rezista? Piaţa de birouri se aglomerează: 10...

Autor: Bogdan Alecu

22.06.2018, 00:07 2761

Aproape 600.000 mp de birouri sunt deja sau vor fi în construcţie în perioada următoare, iar numărul dezvol­tatorilor care au peste 100.000 mp de birouri va creşte de la patru în prezent la zece, potrivit datelor companiei de consultanţă JLL, centralizate de ZF. Valoarea nu include posibilele tranzacţii ce ar putea avea loc în această perioadă.

„Având în vedere proiecte anunţate la acest moment, în următorii 2-3 ani, Globalworth îşi va consolida poziţia pe piaţă din Bucureşti, unde va avea aproape o jumătate de milion de metri pătraţi de spaţii de birouri. Pentru următorii 5 ani este însă greu de anticipat care va fi topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri având în vedere că o parte din proiecte ar putea să-şi schimbe proprietarul în acest interval de timp“, a spus Alesandra Bratan, consultant în cadrul departamentului office al JLL.

Când vine vorba de creşteri, cel mai mare salt îl va realiza Vastint. Dezvoltatorul suedez are momentan doar două clădiri finalizate şi închiriate din proiectul Timpuri Noi Square şi un total de 33.000 mp de birouri în acestea.

Atunci când întreg proiectul va fi gata, va ajunge la 100.000 mp de office, la care se vor adăuga şi cei 40.000 mp ai Business Garden Bucharest, proiect care va fi livrat integral în prima parte a anului viitor şi care este amplasat în zona Grozăveşti din Capitală.

„Observăm că unii jucători din piaţă de birouri preferă să se extindă în zonele în care sunt deja prezenţi. Este normal că proprietarii să îşi dorească deţinerea unui monopol pe o anumită zonă pentru a putea controla oferta din zonă respectivă însă, în realitate, piaţă de dezvoltare de birouri, dar şi de investment/achiziţii este foarte dinamică ceea ce înseamnă că mai mulţi dezvoltatori şi investitori vor concura pentru clădirile din toate zonele cu potenţial. Deţinerea unui monopol este puţin probabil să se stabilească întrâuna din aceste zone ale Bucureştiului“, a spus Alesandra Bratan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO