Business Construct

CNADNR face demersuri pentru rezilierea contractului cu Romstrade pentru Transalpina

CNADNR face demersuri pentru rezilierea contractului cu...

Autor: Cristina Cuncea

17.03.2015, 18:31 518

"A fost emisă Ordonanţa Preşedinţială privind preluarea provizorie de către CNADNR a amplasamanetului DN 67C, Bengeşti - Sebeş de la Romstrade, în vederea urgentării demarării unor lucrări de consolidare a acestui sector de drum naţional. Această preluare va avea loc în perioada 18-20 martie 2015. Conform celor stipulate în Ordonanţa menţionată mai sus, vor fi executate lucrări de reparaţii de strictă necesitate pentru conservarea lucrărilor şi menţinerea viabilităţii în vederea asigurării unui trafic rutier în condiţii de siguranţă", se arată într-un comunicat transmis de CNADNR.

CNADNR a semnat în luna septembrie 2008 contractul cu Romstrade, care urma să modernizeze drumul într-un an şi jumătate.

"Precizăm că antreprenorul nu a respectat termenul contractual de 18 luni prevăzut. Pe parcursul derulării contractului, antreprenorul nu a demonstrat că are capacitatea tehnică de a finaliza lucrările de modernizare în termenele stabilite, astfel în data de 5 octombrie 2012 CNANDR a suspendat lucrările. Având în vedere faptul că, în ultimii doi ani, lucrările au fost abandonate de constructorul Romstrade, neasigurându-se în tot acest timp şi conservarea lucrărilor, în prezent se înregistrează degradări ale structurii de rezistenţă a drumului provocate de scurgerea necontrolată a apei provenite din precipitaţii şi din topirea zăpezilor. Acestea pot constitui un potenţial pericol de cedare a drumului sub acţiunea traficului", se spune în comunicat.

De asemenea, CNADNR menţionează că în prezent "întreprinde demersuri" în justiţie privind rezilierea contractului cu antreprenorul Romstrade.

"Având în vedere faptul că în prezent drumul naţional DN 67C se află într-o stare de degradare avansată, înclusiv a lucrărilor executate şi neconservate de către antreprenor, fiind astfel pusă în pericol viaţa conducătorilor auto care îl tranzitează zilnic, CNADNR va demara, imediat ce condiţiile meteorologice o vor permite, executarea unor lucrări la poduri, podeţe, ziduri de sprijin, rigole, şanţuri, parapete, etc, care au o importanţă majoră în protejarea drumului, stabilizarea versanţilor, colectarea şi evacuarea apelor", a declarat în comunicat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.

Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, aflată în insolvenţă, este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de acesta sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24