Business Construct

Colliers: Piaţa de investiţii imobiliare din România a încheiat T1 în 2023 cu tranzacţii de 120 mil. euro, dublu faţă de aceeaşi peerioadă din 2022

Colliers: Piaţa de investiţii imobiliare din România a...

Autor: Laura Buciu

08.06.2023, 10:24 599

Piaţa de investiţii imobiliare din România a încheiat primul trimestru în 2023 cu tranzacţii de 120 de milioane de euro, reprezentând aproape 10% din volumul CEE-6, potrivit unei analize Colliers.

Primul trimestru din 2023 s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de 120 milioane de euro în România, aproape dublu faţă de primele trei luni din 2022, tranzacţiile în segmentul industrial şi logistic reprezentând aproximativ 50% din volum, iar cele din segmentul birourilor circa 40%, arată raportul Colliers

România a avut o performanţă mult mai bună decât principalele ţări din regiunea ECE (Europa Centrală şi de Est), în condiţiile în care volumul cumulat al celor şase economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) s-a redus cu mai mult de jumătate. Consultanţii Colliers apreciază că, în măsura în care niciun eveniment extern nu determină o scădere semnificativă a activităţii economice în zona euro, ECE va continua să îşi depăşească partenerii occidentali pe termen lung, datorită fondurilor UE şi a unui mediu de afaceri ofertant, iar România este bine poziţionată.

În ansamblu, volumele de investiţii din Europa Centrală şi de Est (CEE) au scăzut cu aproape 57% faţă de primul trimestru din 2022, până la aproximativ 1,3 miliarde de euro, un volum mai bun decât rezultatele din alte regiuni ale UE, unde scăderea de la un an la altul a fost de 62% (conform MSCI). Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiţii reprezentând 50% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est, urmată de Republica Cehă şi Ungaria, cu o pondere cumulată de 31% din volumele din primul trimestru al anului.

„Interesant este că atât România, cât şi Bulgaria, au avut un început de an mai bun decât în 2022 şi 2021. O redresare semnificativă depinde în continuare în mare măsură de o îmbunătăţire a perspectivelor inflaţiei şi a ratei dobânzii pentru a închide decalajul dintre preţuri. Este dificil să estimăm activitatea de pe piaţa românească pentru restul anului, având în vedere condiţiile actuale, dar, dacă toate tranzacţiile majore aflate în curs de finalizare se vor încheia, am putea chiar să vedem volumul la nivelul record de anul trecut. Astfel, principala provocare este costul finanţării care se situează în prezent undeva între 5 şi 6%, determinat de ratele dobânzilor semnificativ mai mari decât în urmă cu doar 12 luni, precum şi de costurile altor instrumente financiare, cum ar fi IRS-ul”, explică Anca Merdescu, director Investment & Debt Advisory la Colliers.

Sectorul industrial şi logistic a fost dominant în România în primul trimestru al anului 2023 în ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, cu o pondere de circa 50% din volumul total al investiţiilor, urmat de spaţiile de birouri cu o pondere de aproximativ 40%. În mod similar, la nivelul ECE, sectorul industrial şi logistic şi-a recâştigat locul de lider în faţa sectorului birourilor şi al retailului în primul trimestru al anului, pe măsură ce activitatea s-a redus, iar lipsa ofertei a devenit din ce în ce mai vizibilă. Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru sectorul industrial (7,5%), faţă de cel mult 4,75% în Praga, 5,25% în Varşovia sau 6% în Budapesta.

„Perspectivele rămân în continuare mixte: deşi începem să avem mai multă claritate în privinţa inflaţiei, acest lucru nu înseamnă neapărat mai multă claritate şi în ceea ce priveşte ratele dobânzilor de finanţare. Tensiunile pe plan geopolitic şi cele provocate de COVID rămân un factor de stres, ceea ce explică de ce perspectivele economice globale, împreună cu cele ale ECE-6, s-au înrăutăţit faţă de acum câteva luni. Creşterea economică pentru perioada 2023-2027 este estimată la puţin sub 3% pentru regiunea ECE-6, aproape dublu faţă de cea din zona euro, dar o recesiune rămâne totuşi un scenariu de risc real care trebuie urmărit. Inflaţia din regiune a atins un nivel maxim urmând să scadă în următorii ani şi să revină la o singură cifră până în 2025”, conchide Anca Merdescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO