Business Construct

Conferinţa Birouri şi rezidenţial 2022. Lipsa autorizaţiilor va pune presiune tot mai mare pe piaţă - economia va pierde venituri şi Bucureştiul riscă să nu mai atragă companii internaţionale

Conferinţa Birouri şi rezidenţial 2022. Lipsa...

Autor: Roxana Rosu, Mircea Nica, Bogdan Alecu

30.09.2022, 00:08 405

„La nivel global, studiile arată 75% muncă de la birou, dar există un procent important şi de hyper hybrid, care include munca din alte locaţii, din vacanţă de exemplu, pentru cei care s-au relocat. Clienţii caută mai mult clădirile de birouri în proiecte mixt-use, cele care au şi rezidenţial şi retail.“

Lipsa autorizaţiilor de construire pune o presiune tot mai mare pe piaţa imobiliară şi îngreunează dezvoltarea de noi proiecte de birouri sau de rezidenţial, ceea ce mai departe poate duce atât la pierderea unor jucători internaţionali care nu mai au unde găsi birouri noi, dar şi la creşterea preţurilor locuinţelor pe fondul scăderii ofertei, reprezintă principalele concluzii ale celei de-a şaptea ediţii a conferinţei ZF Birouri&rezidenţial 2022, realizată de ZF alături de One United Properties, The One, Immofinanz - myhive, Liebrecht&wooD, JLL, Vantage Towers, Noerr, Alesonor, CrossPoint Real Estate, Elco Ariston, Filip&Company, Workspace Studio, Encore Capital Trust, Toff Dominium, Nusco Imobiliara, AFI Europe, vindem-ieftin.ro şi STC Partners.

„Blocajul autorizaţiilor la Bucureşti poate duce la pierderea unor investiţii, la companii care vor să intre aici. Mereu am pierdut mult în faţa Poloniei şi dacă ajungem în punctul în care nu mai avem spaţii de office disponibile, vom pierde şi mai mult“, a explicat Alexandru Orzea, consultant Tenant Representation JLL România & Bulgaria.

Bucureştiul a atras în ultimii ani companii precum Amazon, London Stock Exchange sau Ford Business Solutions Center (FBS). FBS Center din Bucureşti se va alătura centrului deschis anul trecut la Budapesta şi va deveni parte din reţeaua globală FBS, care deserveşte numeroase ţări şi arii de business din întreaga lume. Organizaţia europeană este condusă de Dieter Rogmann, director Ford Business Solutions Europe.

"Acum avem cifre şi a fost realizat un studiu şi Bucureştiul riscă  să piardă investiţii de 10 miliarde de euro în proiecte imobiliare până în 2026", a spus Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties

Alexandru Orzea a subliniat că în continuare există  un apetit destul de ridicat pentru clădiri noi. Cu siguranţă că sunt şi chiriaşi care vin din clădiri mai vechi şi asta arată că se uită la eficienţa energetică.

"Întreabă de service charge, dar estimările se pot face abia spre final de octombrie.  Taxa depinde de zonă, pentru că include şi impozitul pe clădire, dar pleacă de la 5,2 în zona central până la 3,7%, media este în jur de 4%.

La nivel global, studiile arată 75% muncă de la birou, dar există un procent important şi de hyper hybrid, care include munca din alte locaţii, din vacanţă de exemplu, pentru cei care s-au relocat. Clienţii caută mai mult clădirile de birouri în proiecte mixt-use, cele care au şi rezidenţial şi retail", a spus consultantul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO