Business Construct

Constructorii se plâng de lipsa specialiştilor. „Câte stagii de practică aţi găzduit în întreprinderile dumneavoastră?“, îi întreabă prorectorul Universităţii de Construcţii

Constructorii se plâng de lipsa specialiştilor....

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.04.2016, 00:00 569
Sectorul construcţiilor are nevoie de forţă de muncă pregătită şi trebuie să atragă mai mulţi tineri, însă specialiştii din industrie spun că  sistemul de învăţământ îi pregăteşte pe tineri doar la nivelul cunoştinţelor din manual, însă în practică nu se văd rezultate.
 
„Pregătirea profesională lasă mult de dorit în domeniul construcţiilor, iar dacă nu avem persoane competente nu vom ajunge nicăieri. Inginerii noştri nu pot face faţă provocărilor din teren după ce termină facultatea, deşi la nivel teoretic  ştiu să facă multe“, a spus Emanoil Radu Dascălu, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. El a participat ieri la o dezbatere organizată de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
 
Nici imaginea pe care o are sectorul nu îi ajută pe tineri să se angajeze într-o companie de construcţii, în condiţiile în care în ultimii ani marile proiecte de infrastructură au fost mai mult desenate pe hârtie, în timp ce „bucăţile“ reale de drum ajung să se surpe la numai câteva luni de la inaugurare.
 
„Dacă nu ne refacem imaginea, nu vom reuşi să atragem tineri. Trebuie să pregătim specialişti care să fie capabili să plece (peste graniţe – n. red.), dar şi tineri care să rămână în ţară“, a spus Cristian Romeo Erbaşu, preşedintele FPSC.
 
Dacă în anii trecuţi facultăţile de construcţii aveau serii de câte 600 de studenţi, astăzi abia dacă se mai găsesc 200 de candidaţi pentru a-şi ocupa locurile, a spus şi Liviu Drughean, prorector la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.
 
„Câte stagii de practică aţi găzduit în întreprinderile dumneavoastră?“, i-a întrebat Drughean retoric pe constructorii prezenţi la eveniment.
 
Piaţa construcţiilor a fost una dintre cele mai afectate pe timp de criză, contractându-se cu peste 40% între anii 2009 şi 2014, în timp ce mai bine de 200.000 de angajaţi au dispărut de pe statele de plată din această industrie, iar mai multe firme, fie ele mici, de talie medie sau chiar de anvergură, s-au văzut în situaţia de a intra în insolvenţă sau chiar de a pune lacătul. Anul trecut însă, piaţa a cunoscut o revigorare, Institutul Naţional de Statistică arătând că volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o creştere de 10,4% ca serie brută în 2015.
 
Potrivit previziunilor ZF, anul 2016 va aduce inaugurarea a aproximativ 80 de kilometri de autostradă, iar piaţa va creşte cu cel puţin 10%, susţinută atât de noile clădiri de birouri din Capitală şi din marile oraşe, cât şi de noile proiecte rezidenţiale.
 
Pe de altă parte, nici în 2016 nu vor fi începute lucrările la vreo autostradă peste Carpaţi, în vreme ce starea deteriorată în care se află centura Capitalei va continua să sufoce Bucureştiul şi să îngreuneze tranzitul.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO