Business Construct

Constructorul Drum Asfalt: Volatilitatea legislaţiei privind fiscalitatea este un risc major pentru mediul de afaceri, care nu are siguranţa şi confortul unei predictibilităţi economice, fiscale şi financiare

Constructorul Drum Asfalt: Volatilitatea legislaţiei...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.07.2022, 16:06 164

Reducerea plafonului până la care se acordă facilităţi fiscale în domeniul construcţiilor de la 30.000 lei la 10.000 de lei are repercusiuni negative majore, sunt de părere reprezentanţii companiei de construcţii Drum Asfalt din Bihor.

„Când constructorul alege să suplimenteze salariile angajaţilor astfel încât să nu le fie afectat câştigul net lunar pentru a-şi securiza forţa de muncă calificată, va trebui să găsească surse alternative de susţinere a acestor cheltuieli, care se vor reflecta pe termen scurt în diminuarea profiturilor, iar pe termen mediu în preţurile viitoarelor oferte. Când constructorul alege să nu facă eforturi financiare pentru a asigura în continuare nivelul de confort al angajaţilor, se va afla în imposibilitatea finalizării contractelor în derulare, deoarece angajaţii din construcţii specialişti – ingineri, şefi de echipă, manageri de proiecte – vor apela la calea exodului peste hotare”, spune Marius Marta, director executiv la Drum Asfalt.

Astfel, adaugă el, repercusiunile rezultate în urma reducerii acestei facilităţi fiscale sunt posibilitatea blocării contractelor de execuţie, nefinalizarea contractelor la timp, criza de forţă de muncă prin exodul specialiştilor peste hotare, cheltuieli majorate cu salariile, preţuri de contractare majorate, preţuri de vânzare a produselor finite majorate, consumatorul final fiind, în cele din urmă, cel mai păgubit financiar.

„Este binecunoscut faptul că sectorul construcţiilor este printre cele mai expuse riscului trimiterii peste hotare a muncitorilor şi a specialiştilor care activează în acest domeniu, când vine vorba de venituri salariale. Doresc să trag un semnal mare de alarmă asupra volatilităţii legislaţiei privind fiscalitatea, care constituie un risc major pentru un mediu de afaceri ce nu are siguranţa şi confortul unei predictibilităţi economice, fiscale şi financiare în desfăşurarea activităţii sale”, mai spune Marius Marta.

Ministerul de Finanţe a publicat luni seară proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Printre prevederile actului normativ, se propune modificarea plafonului până la care se acordă facilităţile fiscale în domeniul construcţiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Încă de anul trecut, guvernul a anunţat că ia în considerare eliminarea facilităţilor fiscale acordate prin Ordonanţa de urgenţă 114/2018, care prevedea scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajatorului din construcţii pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din acest domeniu.

Măsurile se aplică însă doar în cazul companiilor care îndeplinesc trei condiţii: deţinerea unuia din codurile CAEN prevăzute în OUG, realizarea a cel puţin 80% din cifra de afaceri din activitatea prevăzută de respectivele coduri CAEN şi acordarea unor venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor între 3.000 şi 30.000 de lei.

Odată cu modificările Codului Fiscal anunţate luni de Ministerul de Finanţe, prin care cresc mai multe taxe şi impozite, printre care TVA-ul pentru sucuri carbogazoase, şi scade pragul pentru impozitarea microîntreprinderilor de la 1 mil. de euro la 500.000 de euro, Guvernul speră să aducă un surplus de 2,2 mld. de lei la bugetul de stat în 2022 şi 13,4 mld. de lei în 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO