Constructorul arădean P.A.B., deţinut de familia Sandu, şi-a cerut falimentul în instanţă, potrivit unui dosar înregistrat pe 10 septembrie 2024 pe portalul instanţelor de judecată.
Din luna iunie 2024 mai datează un dosar tot pentru stabilirea falimentului companiei, potrivit informaţiilor de pe platforma portal.just.ro, unde următorul termen stabilit în acest sens este 3 octombrie 2024.
Reprezentanţii P.A.B. România nu au răspuns solicitării ZF cu privire la motivele care au dus la cererea de deschidere a falimentului şi planurile pentru perioada următoare.
Din datele publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, se vede că, în 2023, P.A.B. România a înregistrat o cifră de afaceri de 377 de milioane de lei, în scădere cu 18% faţă de anul precedent. Profitul a scăzut şi el, de la 20,7 milioane de lei în 2022 la 12,1 milioane de lei anul trecut, însă numărul de angajaţi a crescut cu 127.
Unul dintre proiectele majore finalizate în 2023 de P.A.B. România este construcţia parcului de retail dezvoltat de israelienii de la AFI Europe în Arad, o lucrare de aproape 30.000 de metri pătraţi. Din seria proiectelor publice câştigate de P.A.B. România în ultimele luni, fac parte, potrivit Termene.ro, mai multe lucrări de dezvoltare urbană pentru Primăria sectorului 4 din Bucureşti, lucrări de construcţii de clădiri pentru o unitate militară tot din Capitală şi construcţii de drumuri în municipiul Arad.
Compania este cel mai mare constructor din judeţul Arad după cifra de afaceri şi una dintre cele mai mari douăzeci din ţară.
Din portofoliul P.A.B. fac parte, printre altele, peste 35 de magazine construite pentru retailerul de bricolaj Dedeman, dar şi mai multe magazine pentru germanii de la Lidl, în Marea Britanie (Porthmadog, Ashton U’Line, Todmorden şi Shrewsbury). Pe piaţa externă, compania a mai lucrat şi pentru Selgros, având, de altfel, propriile subsidiare în Germania, Marea Britanie şi Serbia. În total, prin toate subsidiarele, compania are peste 1.600 de angajaţi, conform propriului site.
„P.A.B. România a realizat peste 200 de proiecte în 40 de judeţe din România, printre care peste 70 magazine pentru retaileri precum Metro, Selgros, Rewe, Lidl, Real, Spar, Dedeman, Praktiker, Hornbach, peste 30 de centre logistice, centre comerciale de tip retail sau shopping mall, staţii Rompetrol, showroomuri auto, clădiri de birouri”, se arată pe site-ul companiei.
Pe piaţa locală, P.A.B. România a finalizat construcţia centrului comercial Shopping City Râmnicu Vâlcea, un proiect de 40 mil. euro al investitorului sud-african NEPI Rockcastle. Arădenii au construit şi structura primei clădiri din proiectul The Office, dezvoltat la Cluj-Napoca de fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI Rockcastle) şi de antreprenorul Ovidiu Şandor, şi cumpărat în 2018 de acţionarii Dedeman, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl.
Dincolo de rolul de antreprenor general, compania deţine din 2011 şi o fabrică de confecţii metalice, cu o capacitate de 1.500 de tone pe lună.
Compania P.A.B. România a fost înfiinţată în anul 1993 la Arad. Administratorul unic al companiei este omul de afaceri Ion Sandu, fostul finanţator al clubului de fotbal UTA Arad.