Business Construct

Controversatul mogul ceh care devine un jucător mare pe piaţa de birouri din România: Radovan Vitek este dat în judecată pentru fraudă şi i se cer daune de 1 miliard de dolari

Controversatul mogul ceh care devine un jucător mare pe...

Autor: Alex Ciutacu

04.02.2020, 13:31 1054

Miliardarul ceh Radovan Vitek, cel care a devenit al doilea cel mai mare acţionar din fondul de investiţii Globalworth – cel mai mare proprietar de birouri din România şi Polonia – este acuzat în prezent de escrocherie sub celebra legislaţie americană anti-corupţie RICO şi i se cer daune de 1 miliard de dolari.

Vitek, 48 ani, care a preluat integral pachetul de acţiuni al fondatorului Globalworth Ioannis Papalekas într-o tranzacţie de 280 mil. euro, a fost implicat în mai multe dispute legale în ultimii ani, cea mai mare concretizându-se într-un proces de fraudă în curs de derulare. 

Cehul deţine acum o paticipaţie de 27,7% în Globalworth, în timp ce sud-africanii de la Gowthpoint rămân cei mai mari acţionari, cu o participaţie de 29,4%. 

Cum şi-a construit averea Radovan Vitek

După căderea comunismului în 1989, Vitek şi-a început prima afacere – un business prin care importa pături din Germania.

Cehul care are astăzi o avere de 3 miliarde de euro şi-a început cariera în imobiliare în 1991, când a înfiinţat un fond de investiţii pe care l-a folosit pentru a profita de perioada privatizărilor din Slovacia, cumpărând active ieftine, potrivit Bloomberg.

În 1998, el şi-a numit buisnessul CPI şi a început să cumpere proprietăţi imobiliare şi terenuri în Slovacia şi în Cehia, orientându-se înspre sectorul de retail care era în plină dezvoltare la începutul anilor 2000.

Astăzi, grupul CPI deţine un portofoliu de peste 7 miliarde de euro, cu peste 400 de proprietăţi care includ birouri, retail, rezidenţial şi hoteluri.

De ce Radovan Vitek este un miliardar controversat

Însă dezvoltarea acestui „imperiu” a lăsat în urmă o serie de dispute. O firmă de investiţii din Cehia şi un fond de investiţii din New York l-au dat în judecată pe Radovan Vitek în aprilie 2019, acuzându-l pe acesta de fraudă.

Kinstown Capital Management şi Investhold l-au dat în judecată pe mogulul imobiliar, susţinând că acesta a încălcat legislaţia anti-fraudă cunoscută drept RICO încă din 2008.

Potrivit acuzaţiilor, Vitek a folosit o reţea vastă de companii fantomă pentru a câştiga controlul unui dezvotator imobiliar din Luxembourg – în care şi Kingston avea o participaţie semnificativă – pentru ca mai apoi să îi vândă activele la preţuri mici către entităţi pe care tot el le controlează.

Procesul „sugerează existenţa unei scheme masive de fraudă, care s-a întins pe durata unui deceniu, gestionată de Vitek şi complicii săi, care l-a transformat într-un miliardar care deţine unul dintre cele mai mari imperii imobiliare”, notează avocatul Matthew L. Schwartz.

Acţiunea în instanţă se referă la o luptă internă pentru controlul dezvoltatorului Orco Property Group – care a fost unul dintre cele mai mari grupuri imobiliare din Cehia, deţinând active şi în alte ţări UE, înainte de începerea crizei imobiliare.

Din acţionariatul acestei companii făceau parte atât Vitek, cât şi reprezentanţi ai Kingstown. O serie de mutări făcute în companie de miliardarul ceh în 2014, i-au eliminat din board-ul Orco pe reprezentanţii Kingstown.

Vitek a mers „până în pânzele albe” pentru a face să pară că board-ul nu funcţiona în acea formă, „inclusiv prin înscenarea unor scandaluri în mijlocul şedinţelor sau în timpul pârnzurilor de business”, potrivit plângerii.

Acuzaţiile Kingstown mai includ un creditor de dimensiuni mici din Cehia cunoscut drept J&T Banka şi celebra bancă Rotschild.

Astăzi, activele Orco sunt la un loc cu cele ale CPI şi formează CPI Property Group, vehiculul al cărui acţionar majoritar este mogulul Radovan Vitek.

Procesul intentat la New York are similitudini cu un alt proces înregistrat de Kingston în 2015 la adresa lui Vitek, cu acuzaţii similare. În cadrul acelui proces, un tribunal din Luxembourg l-a exonerat pe Vitek în iunie 2019.

La finalul lui 2017, Vitek a fost amendat de autoritatea de supraveghere din Luxembourg pentru modul în care a achiziţionat o parte din activele grupului Orco.

Viaţa personală a lui Radovan Vitek

În ceea ce priveşte viaţa personală a miliardarului ceh, el deţine o casă în Alpii Elveţieni şi o vilă pe insula St. Bart.

Căsătorit şi cu patru copii, Vitek este absolvent al facultăţii de drept din cadrul universităţii West Bohemia.

Pe lângă proprietăţile imobiliare, el mai deţine şi operează teleski-uri, magazine şi restaurante în staţiunea Crns Montana, printr-o subsidiară denumită Remontees Mecaniques Crans-Montana Aminona (CMA).

Această firmă a fost subiectul unor controverse în timpul sezonului de ski din 2018, când CMA a închis teleskiul complet pentru că primăria nu ar fi onorat o înţelegere prin care trebuia să plătească firmei peste 750.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO