Business Construct

Costin Borc, Lafarge România: Ne mai trebuie poli de creş­tere, dezvoltare locală

Costin Borc: Există optimism în piaţă. Lucrurile se mişcă. Trebuie să existe diver­si­fi­care. Cu cât va exista mai multă dez­vol­tare locală şi industrie mică, cu atât ţara va fi mai bogată

Costin Borc: Există optimism în piaţă. Lucrurile se mişcă. Trebuie să existe diver­si­fi­care. Cu cât va exista mai multă dez­vol­tare locală şi industrie mică, cu atât ţara va fi mai bogată

Autor: Andreea Neferu

16.11.2015, 11:00 568

La momentul nominalizării pentru funcţia de ministru al economiei, Costin Borc conducea în calitate de director general operaţiunile grupului CRH în România, care a preluat toate activele Lafarge din Romania începând cu luna august 2015. La momentul interviului acordat ZF, în aprilie 2015, activele Lafarge din România nu fusesera încă preluate de CRH. 

Costin Borc, românul care conduce din 2013 producătorul de materiale de construcţii Lafarge România, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, spune că începutul de an a adus semnale pozitive în piaţa construcţiilor.

„Din ce am vorbit cu clienţii, sunt mai multe motoare de creştere. În centrul ţă­rii, construcţiile reziden­ţia­le se mişcă destul de bi­ne, pe coridoarele de au­to­străzi şi de căi ferate din vestul ţării sau pe auto­stra­da Sebeş - Turda au în­ce­put lu­crările. Lu­crurile merg bine, anul a început bine, dar să nu ne aşteptăm la o explozie“, spune Borc într-un interviu pentru ZF.

De altfel, datele disponibile la acest moment, pentru luna ianuarie a acestui an, in­dică o creştere de 12,9% a lucrărilor de construcţii comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind pentru întâia dată în ultimii trei ani când prima lună a anului aduce un plus pentru această indus­trie, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Borc spune că cele mai multe lucrări de con­strucţii se înregistrează în această pe­rioadă a anului în zonele urbane, însă pe par­cursul anului, în funcţie de recoltele agri­cole, un avans s-ar putea resimţi şi în re­giunile rurale.

„Depindem încă foarte mult de anul agri­col în zona rurală. Dacă anul agricol a fost bun, oamenii au încasat ceva bani, în­seam­nă că vor începe să construiască. În func­ţie de culturi şi de momentul în care se re­coltează, se vede în ce parte a anului se con­struieşte. Spre exemplu, clienţii din Craiova ne spun că depind de recolta de pe­peni – se fac pepenii, se vând sacii de ci­ment“, afirmă Borc.

Producătorul Lafarge România, ale că­rui active vor fi vândute către irlandezii de la CRH pe fondul fuziunii dintre grupul fran­cez Lafarge şi cel elveţian Holcim, a în­re­gis­trat anul trecut afaceri consolidate de circa 200 mil. euro, iar pentru 2015 Borc estima recent că rulajul ar putea creşte cu 5-8%. De asemenea, şeful Lafarge prognozează că piaţa cimentului ar putea creşte cu până la 6% anul acesta. „E loc de creştere. Eu văd optimism în piaţă“, spune Borc.

Piaţa cimentului a înregistrat pe timp de criză un declin de circa 40%, în linie cu evoluţia întregului sector al construcţiilor, ajungând anul trecut la 7,6 milioane de tone, potrivit datelor de la CIROM, patronatul din industria de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO