La momentul nominalizării pentru funcţia de ministru al economiei, Costin Borc conducea în calitate de director general operaţiunile grupului CRH în România, care a preluat toate activele Lafarge din Romania începând cu luna august 2015. La momentul interviului acordat ZF, în aprilie 2015, activele Lafarge din România nu fusesera încă preluate de CRH.
Costin Borc, românul care conduce din 2013 producătorul de materiale de construcţii Lafarge România, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, spune că începutul de an a adus semnale pozitive în piaţa construcţiilor.
„Din ce am vorbit cu clienţii, sunt mai multe motoare de creştere. În centrul ţării, construcţiile rezidenţiale se mişcă destul de bine, pe coridoarele de autostrăzi şi de căi ferate din vestul ţării sau pe autostrada Sebeş - Turda au început lucrările. Lucrurile merg bine, anul a început bine, dar să nu ne aşteptăm la o explozie“, spune Borc într-un interviu pentru ZF.
De altfel, datele disponibile la acest moment, pentru luna ianuarie a acestui an, indică o creştere de 12,9% a lucrărilor de construcţii comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind pentru întâia dată în ultimii trei ani când prima lună a anului aduce un plus pentru această industrie, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Borc spune că cele mai multe lucrări de construcţii se înregistrează în această perioadă a anului în zonele urbane, însă pe parcursul anului, în funcţie de recoltele agricole, un avans s-ar putea resimţi şi în regiunile rurale.
„Depindem încă foarte mult de anul agricol în zona rurală. Dacă anul agricol a fost bun, oamenii au încasat ceva bani, înseamnă că vor începe să construiască. În funcţie de culturi şi de momentul în care se recoltează, se vede în ce parte a anului se construieşte. Spre exemplu, clienţii din Craiova ne spun că depind de recolta de pepeni – se fac pepenii, se vând sacii de ciment“, afirmă Borc.
Producătorul Lafarge România, ale cărui active vor fi vândute către irlandezii de la CRH pe fondul fuziunii dintre grupul francez Lafarge şi cel elveţian Holcim, a înregistrat anul trecut afaceri consolidate de circa 200 mil. euro, iar pentru 2015 Borc estima recent că rulajul ar putea creşte cu 5-8%. De asemenea, şeful Lafarge prognozează că piaţa cimentului ar putea creşte cu până la 6% anul acesta. „E loc de creştere. Eu văd optimism în piaţă“, spune Borc.
Piaţa cimentului a înregistrat pe timp de criză un declin de circa 40%, în linie cu evoluţia întregului sector al construcţiilor, ajungând anul trecut la 7,6 milioane de tone, potrivit datelor de la CIROM, patronatul din industria de profil.