Business Construct

Care este costul circului politic. David Hay, America House: „Guvernul trebuie să susţină investiţiile. Când Slovacia a atras Jaguar-Land Rover toţi luptau pentru asta. Noi aducem companii, le facem birouri, dar nu putem schimba sistemul.“

Care este costul circului politic. David Hay, America...

Autor: Bogdan Alecu

27.07.2022, 00:07 1601

Guvernul trebuie să muncească mai mult în a atrage investiţii şi pentru a promova economia locală în condiţiile în care ţările din Europa Centrală au reuşit să atragă investiţii de miliarde de euro în ultimii ani.

„Acum câţiva ani era un producător auto care voia să construiască o uzină în România. La acea vreme eram în piaţa imobiliară şi analizam piaţa din Slovacia. Acolo simţeai că cei din guvern, premierul, preşedintele, toţi luptau să aducă acolo această investiţie. Şi au adus-o. La acea vreme nu am avut acelaşi sentiment şi în România. Noi suntem mici. Încercăm să aducem companii, le facem birouri, dar nu putem schimba sistemul, nu-l putem face mai transparent, mai digital. Guvernul trebuie să facă asta“, a spus David Hay, unul dintre cei mai experimentaţi executivi din piaţa imobiliară locală, care timp de şapte ani a condus AFI Europe şi care în 2020 a preluat clădirea de birouri America House alături de gigantul american Morgan Stanley.

În timp ce Polonia, Ungaria şi Slovacia au atras în ultimii ani mai multe investiţii de peste un miliard de euro în uzine auto sau producţie de baterii pentru maşini, România abia adună câtev proiecte de 100-150 mil. euro. În tot acest timp politicul s-a concentrat pe dispute cu miză mică pentru interesul naţional şi discuţii în contradictoriu.

“Vedem schimbare la nivel regional. Este uimitor ce a făcut primarul din Oradea. Dacă ar exista această shimbare la nivel naţional, atunci România ar juca în altă ligă. Ungaria, Polonia se mişcă foarte bine când vine vorba de atragerea investitorilor. România atrage greu companii precum Morgan Stanley deoarece are o problemă de percepţie. Percepţia României în afară nu este una corectă deoarece mulţi îşi aduc aminte de criza din 2008, însă acum preţurile la rezidenţial sunt rezonaible, industria de IT domină piaa iar băncile nu mai finanţează achiziţia terenurilor sau 100% din proiecte ci cel mult 70%. Piaţa este mult mai sănătoasă şi nu mai ai riscurile de atunci. Este şi treaba Guvernului să schimbe percepţia”, explică David Hay.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO