Business Construct

Cover story: Primul greenfield din ultimii 60 de ani

Cover story: Primul greenfield din ultimii 60 de ani

Phillipe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment: Asa cum anticipam inca din anul 2000, cand consumul de ciment era mult inferior celui de astazi si am pastrat a doua linie de productie pentru export, am inceput in 2006 sa redistribuim cantitatea destinata exportului catre piata interna pentru a acoperi cererea in crestere.

24.09.2008, 12:26 55

Jucatorii care activeaza pe piata locala - Heidel­bergCement (Germania), Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia) - evita sa faca un anunt clar privind inceperea constructiei unei noi fabrici, insa fiecare isi face deja planuri pentru o noua unitate, care ar putea atrage investitii de 200-300 de milioane de euro. Prima fabrica era construita in 1890, iar pana in 1950 erau finalizate 10 fabrici care sunt in functiune si astazi, dupa ce au trecut printr-o serie de investitii in majorarea si modernizarea productiei.

Surpriza a venit insa din partea grupului austriac Strabag, cu afaceri anuale de 10 mld. euro, care va incheia in cateva luni negocierile cu autoritatile locale pentru inceperea unei investitii de circa 220 de milioane de euro in constructia unei fabrici de ciment pe piata locala, in localitatea Anina din judetul Caras-Severin.
Intrarea austriecilor ar putea schimba planurile jucatorilor locali, care vor fi ne­voiti sa reconfigureze bugetele de investitii pentru anii urmatori. In prezent, productia anuala de ciment se ridica la circa 10,5-11 milioane de tone, insa oferta este depasita de cerere, importul ajungand sa aiba o pondere de circa 10%, respectiv un milion de tone, potrivit datelor de la CIROM (Asociata Producatorilor de Ciment).
Consumul de ciment a inregistrat in ultimii doi ani o crestere neasteptata, ajungand la 480-500 de kilograme pe cap de locuitor, care poate absorbi rapid inca o unitate de productie. Media din Uniunea Europeana se ridica in prezent la circa 540 de kilograme pe cap de locuitor, insa in perioadele de dezvoltare economica tari precum Grecia, Italia sau Spania inregistrau un consum de 1.000 de kilograme per capita.
"Nici cel mai optimist consultant nu previziona o crestere de 20% a pietei de ciment timp de trei ani la rand", a raspuns Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, divizia locala a HeildelbergCement, intrebat de ce nu au inceput demersurile pentru construirea unei fabrici mai devreme.
 
 
Cursa investitiilor
Grupul german HeidelbergCement va incepe cel mai probabil anul viitor constructia unei noi fabrici de ciment, in care ar putea investi circa 300-330 de milioane de euro, in conditiile in care unitatile actuale, de la Bicaz, Fieni si Deva lucreaza la capacitate maxima. Din momentul inceperii constructiei, fabrica va fi finalizata in doi ani, potrivit lui Andreas Kern, membru in Consiliul de Administratie al HeidelbergCement. In plus, germanii vor dubla pana in 2011-2012 capacitatea de productie de ciment pana la 7 milioane de tone, de la 3,5 milioane de tone in prezent, in urma unor investitii de circa 150 mili­oane euro.
De altfel, HeidelbergCement a realizat de la intrarea pe piata locala cel mai mic volum de investitii, circa 350 de milioane de euro, pentru ca fabricile preluate se aflau la un nivel de performanta mai ridicat decat celelalte, potrivit declaratiilor lui Rohan. Spre comparatie, investitiile Holcim au depasit deja 600 de milioane de euro, insa doar fabricile de la Alesd si Campulung au inghitit fonduri de peste 250 de milioane de euro in modernizari si majorari de productie.
Lafarge este avantajata in prezent de o decizie pe care a luat-o la intrarea pe piata locala, de a pastra ambele linii de productie de la fabrica din Medgidia, cea mai mare din tara. "Asa cum anticipam inca din anul 2000, cand consumul de ciment era mult inferior celui de astazi si am pastrat a doua linie de productie pentru export, am inceput in 2006 sa redistribuim cantitatea destinata exportului catre piata interna pentru a acoperi cererea in crestere", afirma Phillipe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment. Lafarge exporta in urma cu doi ani circa 30% din cantitatea de ciment produsa pe piata locala, insa exporturile au fost reduse treptat, urmand ca aceasta strategie sa continue si in anii urmatori.
Compania are in prezent in derulare un program de investitii de 90 de milioane de euro, pana in 2009-2010, pentru majorarea capacitatilor de productie, care vor ajunge la circa 5,5 milioane de tone pe an (actuala capacitate instalata, care nu poate fi utilizata in totalitate in lipsa unor lucrari de modernizare).
Investitiile intr-o noua fabrica de ciment sunt puse la indoiala insa de prevederile Uniunii Europene privind emisiile de CO2 incepand cu anul 2008. "Lafarge a oprit pentru moment investitiile in noi unitati de productie in Europa, pana in momentul in care Comisia Europeana va stabili exact care sunt prevederile privind emisiile de CO2 incepand cu anul 2012", explica Questiaux. Grupul Lafarge a intrat pe piata locala in 1997, prin preluarea fostul producator national Romcim, si are in prezent 1.500 de angajati.
Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, a finalizat anul acesta o investitie de 120 de mili­oane de euro in modernizarea fabricii de la Campulung, care a condus la cresterea cu 30% a capacitatilor de productie actuale. Aceasta a fost a doua investitie majora intr-un proces de modernizare, dupa reconstructia pe scara larga a fabricii de la Alesd, cumparata in 2000 de la francezii de la Lafarge, care a atras fonduri de peste 70 de milioane de euro.
 
 
Ofensiva Strabag
Strabag ar putea incepe chiar anul viitor constructia unei noi fabrici de ciment care ar putea sa aiba o capacitate de productie de circa un milion de tone anual si care va fi primul proiect greenfield din industria cimentului de dupa ‘90, pe o piata dominata de trei jucatori Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia)., situatie care i-a determinat de jucatorii de pe piata sa anunte investitii masive in majorarea productiei. Decizia Strabag de a construi o fabrica de ciment a
fost luata si in contextul in care austriecii participa intens la licitatii pentru construirea de autostrazi, program care va atrage investitii de mai multe miliarde de euro in urmatorii ani, atat prin fondurile atrase de la Uniunea Europeana, cat si din fonduri de la bugetul de stat.
"Strategia Strabag este sa detinem propriile resurse de materii prime ca sa fim independenti de alte entitati si sa dezvoltam de la zero un proiect. Romania este o piata foarte interesanta pentru noi, iar cererea de ci­ment este in continua crestere. Avem deja in constructie o fabrica in Ungaria si urmatorul pas este sa dezvoltam o unitate similara si in Romania", a declarat Christian Ebner, seful departamentului de comunicare din cadrul grupului Strabag.
Valoarea investitiei in fabrica de ciment, de circa 220 de milioane de euro, cuprinde si achizitia terenului care s-a ridicat la circa 20 de milioane de euro.
Austriecii sunt interesati de asemenea sa investeasca in productia de agregate si in achizitia de cariere de piatra. Strabag detine pe piata locala companiile de constructii Strabag Romania, Drumco Timisoara, Antrepriza de Reparatii si Lucrari (ARL) Cluj si actiuni la companiile producatoare de materiale de constructii Carb Brasov si Grandemar Cluj.
Valoarea totala a cifrei de afaceri realizata anul trecut de grupul Strabag din activitati de constructii pe piata locala se ridica la 200 de milioane de euro, din care doar Strabag Romania a realizat afaceri de 76 de mili­oane de euro, fiind unul dintre cei mai mari administratori de strazi din Capitala.
"Pentru anul acesta estimam ca vom ajunge la o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro din activitatea de constructii", afirma reprezentantii Strabag. Austriecii intentioneaza sa majoreze activitatea diviziei produca­toare de materiale de constructii din cadrul grupului, care in prezent ocupa doar 5% din totalul businessului, echivalentul a circa 500 de milioane de euro.
 
 
Cum evolueaza afacerile principalilor jucatori
Carpatcement Holding, subsidiara locala a HeidelbergCement, estimeaza o crestere anuala de 15-20% a consumului de ciment pana in 2018, avand in vedere ca marile proiecte de infrastructura inca nu au inceput, iar piata constructiilor este impinsa in prezent de proiectele imobiliare.
Compania estimeaza pentru acest an o usoara crestere a afacerilor, cu circa 4,6%, la 380 milioane de euro, de la 363 milioane de euro anul trecut, pe fondul limitarii capacitatii de productie.
"In prima jumatate a anului cresterea cifrei de afaceri a fost de 1%. Pana la sfarsitul anului estimam o cifra de afaceri de 380 milioane de euro, avand in vedere ca piata de ciment creste mai puternic in semestrul al doilea si putem produce pe toata perioada pentru ca luna de mentenanta este in primul trimestru al anului", a declarat Rohan. HeidelbergCement a achizitionat in perioada 1998-2002 trei fabrici de ciment -Fieni, Bicaz si Deva- pe care le-a unit in anul 2004 in cadrul companiei Carpatcement Holding.
Spre comparatie, Lafarge a raportat o crestere cu 27,8% a vanzarilor pe piata locala, in primele sase luni ale anului, avans determinat, in principal, de majorarea volumelor comercializate, in timp ce Holcim a realizat in primul semestru un plus de 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent, peste ritmul de 10-15% estimat la inceputul anului.
Holcim Romania si-a bugetat in acest an investitii de 135 de milioane de euro pentru modernizarea unitatilor de productie, construirea de noi statii si extinderea flotei de camioane. Compania detine trei fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alesd (achizitionate in perioada 1997-2000), 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate si are aproximativ 1.400 de angajati.
Potrivit anunturilor facute la inceputul anului, Holcim intentioneaza sa isi extinda capacitatea de productie din Romania cu 1,5 milioane tone in acest an si 600.000 tone in 2009. Noua linie de la Campulung va ajunge la capacitate maxima in circa sase luni de la instalare.
 
 
Cine controleaza piata de ciment
 
  • HeidelbergCement:
afaceri de 288 de milioane de euro
A intrat pe piata locala in 1998
Detine trei fabrici la Deva, Fieni si Bicaz
Are o capacitate de productie de circa 3,5 milioane de tone.
Investitiile totale se ridica la peste 350 de milioane de euro
 
 
  • Lafarge:
afaceri de 335 de milioane de euro
A intrat pe piata locala in 1997
Are doua fabrici la Medgidia si Hoghiz si o statie de macinare la Targu-Jiu
Are o capacitate instalata de productie de 5,5 milioane de tone
Investitiile totale depasesc 500 de mili­oane de euro
 
 
  • Holcim:
afaceri de 296 de milioane de euro
A intrat pe piata romaneasca in 1997
Detine trei unitati de productie la Campulung, Turda si Alesd
Capacitatea de productie instalata a fabricilor se ridica la 4,9 mil. tone
Investitiile totale depasesc 600 de mili­oane de euro
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO