Business Construct

CRH Ciment, compania condusă în 2015 de vicepremierul Costin Borc, a ajuns anul trecut la afaceri de 852 mil. lei

CRH Ciment, compania condusă în 2015 de vicepremierul...

Autor: Bogdan Alecu

25.05.2016, 13:40 1581

Compania CRH Ciment, cel mai important business local pe care grupul CRH (fost Lafarge) îl deţine pe piaţa lo­cală, condus până în luna noiembrie a anului trecut de actualul ministru al economiei şi vicepremier, Costin Borc, a punctat în 2015 o creştere a cifrei de afaceri de peste 23% faţă de 2014, la 852 de milioane de lei. Totodată, profitul net al companiei a fost majorat cu 40% faţă de 2014, atingând un nivel de peste 136 mil. lei. CRH Ciment este a doua cea mai mare companie producătoare de materiale de construcţii de pe piaţa locală, după Holcim România, potrivit datelor ZF.  

În prezent la conducerea companiei este Mihaela Novac, 45 de ani, un manager care lucrează de aproape 14 ani în grupul Lafarge, devenit CRH România după achiziţia activelor locale ale Lafarge. Ea a fost numită director general al companiei CRH Ciment, cel mai mare activ al grupului pe piaţa locală. CRH Ciment, fosta Lafarge Ciment, este cea mai mare companie din grup cu afaceri de 191,5 mil. euro şi 457 de angajaţi în 2015. Grupul CRH România (fostul Lafarge), avea în 2014 în România o cifră de afaceri consolidată de 200 de milioane de euro şi 1.000 de angajaţi. Companiile din grup erau conduse de un singur executiv în persoana lui Costin Borc.

Costin Borc a fost CEO al grupului Lafarge România, ale cărui active au fost vândute către irlandezii de la CRH pe fondul fuziunii dintre grupul francez Lafarge şi cel elveţian Holcim. Borc a demisionat din toate funcţiile deţinute în cadrul grupului CRH în 17 noiembrie pentru a putea prelua portofoliul de ministru al economiei, dar şi funcţia de vicepremier.

CRH Ciment a anunţat că va absorbi alte cinci companii din grup, într-una dintre primele mu­tări im­por­tante pe care irlandezii le fac la nivel local. Firmele absorbite sunt SICIM, CRH Agregate Betoane, CRH Betoane, CRH Comnord şi Eco Gest, iar în 2014 au avut o cifră de afaceri cumulată de 253 mil. lei (57 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la mfinante.ro.

În vara anului trecut, producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a anunţat că a finalizat achiziţia activelor Lafarge România. Tranzacţia a făcut parte dintr-un acord global de preluare a anumitor active ale Lafarge şi Holcim pentru 6,5 miliarde de euro, în contextul fuziunii celor două grupuri din Franţa, respectiv Elveţia. Producătorul irlandez CRH a preluat de la Lafarge uzinele de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, precum şi mai multe cariere, balastiere şi staţii de betoane.

În urma tranzacţiei, piaţa locală a ci­mentului a rămas în continuare dominată de trei mari jucători - noua entitate La­fargeHolcim, nemţii de la Heidelberg­Ce­ment, respectiv irlandezii de la CRH. Sectorul românesc al cimentului, produs care dă „ora exactă“ în construcţii, este evaluat la aproximativ 500-600 de milioane de euro anual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO