Business Construct

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman&Wakefield Echinox: A doua jumătate a anului va fi o perioadă de reaşezare pentru economie în general, iar aceasta se va reflecta şi în imobiliare

ZF Cei mai mari jucători din economie

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman&Wakefield...

Autor: Ramona Cornea

21.06.2022, 18:34 404

A doua jumătate a anului va fi o perioadă de reaşezare pentru economie în general, iar aceasta se va reflecta şi în imobiliare, afirmă Cristi Moga, Head of Capital Markets în cadrul companiei Cushman & Wakefield Echinox. 

”În februarie 2020, eram toţi în necunoştinţă de cauză. Acum vedem proiectele începute deja continuând în majoritatea sectoarelor în care activăm, respectiv birouri, centre comerciale, spaţii logistice şi rezidenţial. Vom vedea probabil o reticenţă mai mare în începerea de proiecte noi. În zona materialelor de construcţii sunt semnale că inflaţia se domoleşte, a fost şi o intenţie de recuperare a pierderilor sau a lipsei creşterilor din perioada 2019 – 2020. Cred că a doua jumătate a anului va fi o perioadă de reaşezare pentru economie în general, iar aceasta se va reflecta şi în imobiliare”, a declarat Cristi Moga în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie. 
 
Ce a mai declarat Cristi Moga în cadrul conferinţei: 
 
Timp de 30 de ani, compania noastră a trecut prin multe şocuri. Fondatorul companiei a văzut piaţa în multe etape. Eu cred că România a exploatat în foarte mare măsură potenţialul pe care îl avea, el există în continuare, avem în continuare o anvelopă de creştere destul de mare. Subiectul şocurilor nu a venit întâmplător: în urmă cu doi ani a fost o pandemie, în luna februarie a fost un şoc. Acum se discută tot mai mult de faptul că ne aflăm în faţa unei perioade în care se închide robinetul la banii ieftini, vedem dobânzile în creştere, însă aceasta nu este neapărat un şoc. 
 
Nu poţi să vinzi imobiliare, să închiriezi birouri stând acasă. Cred că cel mai bun răspuns la şocuri este să te concentrezi pe ceea ce ştii să faci cel mai bine, pe core business-ul tău. Este foarte greu să vii cu o inovaţie în timpul şocului, dacă nu a ai venit cu o inovaţie în anii de creştere pe care i-a avut România, piaţa imobiliară din România. 
 
Într-o perioadă în care vine un şoc, concentrează-te pe ceea ce ştii să faci cel mai bine, ai grijă la oamenii cheie din companie. Şi din partea angajaţilor este bună o atitudine prudentă, la fel ca la a companiilor. Concentrarea pe core business este cea mai bună soluţie în care o poate adopta o companie. 
 
În general, în ultimele două săptămâni au fost mai mulţi investitori, în special cei care nu erau prezenţi în România, care au zis că stau puţin şi aşteaptă ce se va întâmpla. La fel s-a întâmplat şi la începutul anului, când la târgul de la Cannes, unul dintre cele mai mari târguri imobiliare, care s-a desfăşurat imediat din izbucnirea războiului din Ucraina, cei mai mari investitori care nu erau deja prezenţi în România întrebau prima dată ce se întâmplă pe plan local, dacă este panică, la ce se aşteaptă mediul de business. La fel se întâmplă şi acum, o cădere a Bursei precum cea care a avut loc recent ridică anumite semne de întrebare, schimbările după 10 – 15 ani, respectiv creşterea dobânzilor este un alt element care ridică un semn de întrebare investitorilor, doar că de cele mai multe ori acestea sunt absorbite în o lună sau două luni. 
 
În anul 2009, NEPI Rockcastle cumpăra primul centru comercial, în o perioadă în care piaţa s-a prăbuşit cu 70% - 80%. În 2008, Dedeman avea un business de 910 mil. lei, iar anul trecut au trecut de 10 mld. lei, deci şi-au mărit businessul de 10 ori în această perioadă folosind criza 2009 – 2010 ca o extraordinară oportunitate de extindere. 
 
Cred că România are problemele ei legate de promovare, legate de fiscalitate, dar cred că businessul s-a maturizat extrem de mult în aceşti 30 de ani. 
 
Segmentul care a funcţionat cel mai bine anul acesta este cel de birouri, unde am văzut o revenire a creşterii. Dacă sectorul industrial şi logistic a continuat în linia anilor 2019 - 2020 – 2021, observăm o revenire în sectorul de birouri, atât în activitatea de închiriere, cât şi cea de vânzare-cumpărare de clădiri de birouri. Fundamentul care stă în spatele acestei reveniri este şi legat de prezenţa din ce în ce mai mare în birouri. Vorbim despre 50% - 60% dintre angajaţi care lucrează de la birou acum şi credem că acest procent poate să crească spre 70% - 80%. Faţă de anii precedenţi, vedem o revenire aici. 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO