Business Construct

Cristian Erbaşu, antreprenor din construcţii: Eliminarea totală a facilităţilor ar crea probleme majore, dar reducerea lor nu. Ideal ar fi fost totuşi ca pragul până la care se acordă facilităţile să fi fost 15.000 de lei, nu 10.000 de lei

Cristian Erbaşu, antreprenor din construcţii:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.07.2022, 13:05 1068

Reducerea pragului salarial până la care se aplică facilităţile fiscale din domeniul construcţiilor nu ar trebui să aibă consecinţe majore asupra industriei, doar eliminarea lor completă fiind într-adevăr problematică, este de părere Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu.

„Legea este făcută mai mult pentru muncitori şi pentru inginerii care câştigă salarii până în 10.000 de lei. Eliminarea totală a facilităţilor ar crea probleme majore, dar reducerea lor nu. Ideal ar fi fost totuşi ca pragul până la care se acordă facilităţile să fi fost 15.000 de lei, nu 10.000 de lei”, spune antreprenorul.

Ministerul de Finanţe a publicat luni seară proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Printre prevederile actului normativ, se propune modificarea plafonului până la care se acordă facilităţile fiscale în domeniul construcţiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

„Astfel, dacă un angajat care câştigă 12.000 de lei brut lunar, facilităţile se vor aplica doar pentru 10.000 de lei, în vreme ce restul de 2.000 de lei se va supune taxelor fără facilităţi”, mai spune Cristian Erbaşu.

O problemă este însă faptul că noile prevederi se vor aplica de la 1 august 2022, şi nu de la 1 ianuarie 2023, ca în cazul celorlalte măsuri, un aspect despre care, spune proprietarul Construcţii Erbaşu, nu s-a discutat în cadrul consultărilor. Cristian Erbaşu este şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Odată cu modificările Codului Fiscal anunţate luni de Ministerul de Finanţe, prin care cresc mai multe taxe şi impozite, printre care TVA-ul pentru sucuri carbogazoase, HoReCa şi scade pragul pentru impozitarea microîntreprinderilor de la 1 mil. de euro la 500.000 de euro, Guvernul speră să aducă un surplus de 2,2 mld. de lei la bugetul de stat în 2022 şi 13,4 mld. de lei în 2023.

Încă de anul trecut, guvernul a anunţat că ia în considerare eliminarea facilităţilor fiscale acordate prin Ordonanţa de urgenţă 114/2018, care prevedea scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajatorului din construcţii pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din acest domeniu.

Măsurile se aplică însă doar în cazul companiilor care îndeplinesc trei condiţii: deţinerea unuia din codurile CAEN prevăzute în OUG, realizarea a cel puţin 80% din cifra de afaceri din activitatea prevăzută de respectivele coduri CAEN şi acordarea unor venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor între 3.000 şi 30.000 de lei.

„Se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţii, în ceea ce priveşte condiţia referitoare la calculul cifrei de afaceri, în sensul în care raportarea are în vedere doar informaţii/date din anul curent. Astfel, se are în vedere principiul conform căruia facilităţile fiscale se acordă în perioada în care se realizează efectiv activităţile menţionate la codurile CAEN precizate în actul normativ”, mai arată modificările anunţate luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO