Business Construct

Cristian Erbaşu, antreprenor din construcţii: Cu salarii de 1.200-1.500 de euro, îi putem convinge pe muncitorii români din străinătate să vină pe şantierele din România

INTERVIU

Cristian Erbaşu, antreprenor din construcţii: Cu salarii de 1.200-1.500 de euro, îi putem convinge pe muncitorii români din străinătate să vină pe şantierele din România

Cristian Erbaşu, proprietarul Construcţii Erbaşu: Un angajat străin ne aduce cheltuieli totale de 1.200 de euro, cam la fel cât pentru un român, doar că, deşi românii au productivitate mai mare, vietnamezii au continuitate şi nu întâmpinăm aceeaşi fluctuaţie

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.01.2020, 18:35 30588

♦ În 2019, Cristian Erbaşu a avut afaceri de 827 mil. lei, iar pentru 2020 ţinteşte să sară de 1 mld. lei

♦ Singurul constructor care a reuşit până acum să ajungă la 1 mld. lei afaceri a fost Hidroconstrucţia, însă de mai mulţi ani niciun antreprenor local din construcţii nu a mai atins acest prag.

 

Cristian Erbaşu, proprietarul firmei Construcţii Erbaşu, a bugetat afaceri de 1,03 miliarde de lei (217 mil. euro) pentru 2020, cu peste 20% mai mult faţă de anul trecut, pe care l-a încheiat cu un business de 827 mil. lei (174 mil. euro), cumulat pentru toate companiile prin care operează activităţile de construcţii - Construcţii Erbaşu, Erbaşu Edil Construct, Er­başu Total Construct, Erbaşu General Construct şi Erbaşu Industrial Construct. Profitul cumulat al celor patru firme a fost în 2019 de 31,7 mil. lei şi ar urma să urce la 41,4 mil. lei pe parcursul acestui an.

„Anul 2019 a fost primul, după 2015, de revenire pentru compania noastră. Am înre­gistrat o dublare a cifrei de afaceri. În 2020, piaţa construcţiilor va creşte, însă nu foarte mult, deşi e an electoral. Paradigma s-a schim­bat, nu se mai fac investiţii pe ultima sută de metri înainte de alegeri“, spune Cristian Erbaşu.

Cele patru firme responsabile de construcţii deţinute de Cristian Erbaşu au ajuns să aibă 1.195 de angajaţi, iar ţinta este ca în 2020 să urce la 1.235.

„Cred că fluctuaţia de personal în construcţii va fi mai mică în 2020, în condiţiile în care salariile au crescut. Noi am început să readucem acasă români care plecaseră pe şantierele din străinătate, şi cred că, la o medie salarială de 1.200-1.500 de euro, îi putem convinge“, mai spune Cristian Erbaşu.

El adaugă că deja a recrutat câteva zeci de români plecaţi în străinătate, cei mai mulţi din Anglia, şi va continua să o facă. Cons­trucţii Erbaşu este una dintre companiile de profil care au printre cei mai mulţi salariaţi aduşi din ţări asiatice. Astfel, în prezent constructorul numără aproximativ 450 de angajaţi a căror ţară de provenienţă este Vietnamul şi intenţionează să mai aducă şi alţii. „Primii angajaţi din Asia i-am adus în toamna anului 2018. De finisori avem cea mai mare nevoie. În ceea ce priveşte costurile, un angajat străin ne aduce cheltuieli totale de 1.200 de euro, cam la fel cât pentru un român, doar că, deşi românii au productivitate mai mare, vietnamezii au continuitate şi nu întâmpinăm aceeaşi fluctuaţie.“

În funcţie de proiectele majore la care lucrează compania, antreprenorul spune că locurile de cazare pentru muncitorii străini variază. În prezent, cea mai mare parte a acestora sunt cazaţi în Mogoşoaia, lângă Bucureşti, iar alţii în Militari şi în Ghencea. Cristian Erbaşu a planificat investiţii de 11 mil. lei în 2020, cu 2 milioane mai mult faţă de anul trecut.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO