Business Construct

Criza de forţă de muncă din Polonia se agravează de la o zi la alta. Angajatorii spun că muncitorii străini sunt singura soluţie la îndemână. Varşovia preferă moldovenii, ucrainenii, belaruşii, georgienii şi filipinezii

Sectorul construcţiilor din Polonia se confruntă cu un deficit de forţă de muncă de 150.000 de persoane.

Sectorul construcţiilor din Polonia se confruntă cu un deficit de forţă de muncă de 150.000 de persoane.

Autor: Bogdan Cojocaru

31.07.2018, 00:07 871

CEO-ul celei mai mari companii de construcţii din Polonia a avertizat că sectorul, cu resursele  suprasolicitate de proiectele noi, riscă să ajungă pe pierdere în câteva luni dacă guvernul nu se grăbeşte să rezolve problema penuriei de angajaţi.

Nu este prima dată când Dariusz Blocher, directorul executiv al Budimex, companie deţinută de grupul spaniol Ferrovial, emite un astfel de avertisment. Problema este veche şi bine cunoscută. De altfel, criza de forţă de muncă este atât de răspândită încât până şi agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă le este greu să-şi găsească angajaţi. Blocher spune  că situaţia se înrăutăţeşte de la o zi la alta.

O soluţie propusă de şeful Budimex, dar şi de mulţi alţi analişti, este facilitarea importului de muncitori străini din afara Uniunii Europene. Iar guvernul face paşi în această direcţie.  

Economia poloneză este pe vârful unui val de creştere economică alimentată de dobânzile mici, de consumul puternic şi de miliarde de euro în fonduri europene, scrie Financial Times. Această reţetă de creştere caracterizează în general boom-ul economic din Europa de Est. Creşterea economică a dus la scăderea ratei şomajului la niveluri minime. În unele sectoare, expansiunea a început să fie limitată de insuficienţa angajaţilor cu pregătirea profesională potrivită. Acest lucru duce la creşteri accentuate ale salariilor ceea ce împreună cu scumpirea materiilor prime creează dificultăţi financiare companiilor.

„Situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Suntem în punctul de vârf al producţiei. Aşa că într-o perioadă scurtă de timp trebuie să strângem oameni”, spune Blocher, care estimează că sectorul construcţiilor se confruntă cu un deficit de 150.000 de muncitori. La începutul verii, directorul estima deficitul de forţă de muncă la 100.000 de persoane şi avertiza că unele companii de construcţii riscă să intre în faliment. Într-o încercare de a diminua presiunile pe pe piaţa muncii, guvernul de la Varşovia a relaxat condiţiile pentru aducerea muncitorilor din anumite ţări cu contracte pe termen scurt. În plus, executivul de la Varşovia lucrează la modificarea codului muncii pentru a le permite străinilor din afara UE să primească mai uşor şi mai rapid drept de rezidenţă în Polonia. Amendamentele propun ca dreptul de şedere permanentă să poată fi obţinut după doar 30 de luni în loc de patru ani cât este termenul de aşteptare actual. De asemenea,  muncitorilor străini le va fi permis să-şi aducă familiile în Polonia după 18 luni. De aceste drepturi va beneficia doar forţa  de muncă din Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia  şi Armenia. Aceste naţiuni sunt considerate de guvernul de la Varşovia ca fiind „compatibile cu Polonia din punct de vedere cultural”. În Polonia muncesc deja peste un milion de ucraineni. Un oficial din guvern a declarat recent că ţara est- europeană ar putea fi nevoită să caute muncitori filipinezi pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă, notează AFP.

„Suntem pe cale să încheiem un acord. Sper ca în toamnă să putem semna cel puţin un acord preliminar” cu autorităţile din Filipine, a afirmat viceministrul muncii Stanislaw Szwed. Acesta a scos în evidenţă faptul că atât Polonia, cât şi Filipine sunt ţări romano-catolice, ceea ce le face să aibă multe valori culturale comune.

Prognozele analiştilor spun că Polonia va avea în 2030 un deficit de forţă de muncă de patru milioane de persoane care va reflecta pe de o parte migraţia forţei de muncă poloneze în Occident şi pe de altă parte rata scăzută a natalităţii. Autorităţile se aşteaptă ca în câţiva ani în Polonia să mai vină 300.000 de ucraineni. Bogdan Cojocaru

Blocher crede că guvernul ar trebui să facă mai mult şi să ia în considerare să permită muncitorilor cu contracte pe termen scurt din ţări precum Ucraina să rămână în Polonia până la trei ani în loc de cel mult un an în prezent. Executivul de la Budimex a cerut guvernului să ia în considerare creşterea presiunilor de pe piaţa muncii când stabileşte termenele finale pentru proiecte şi să introducă indexarea în funcţie de preţ în contractele publice.

ÑSalariile cresc cu 9% pe an în construcţii, iar aşteptările noastre sunt ca un anavs de două cifre al salariilor să vină în următorii câţiva ani. Este un cost necompensat de guvernî, a spus Blocher.

Blocher se aşteaptă ca, dacă situaţia nu se ameliorează, sectorul construcţiilor să intre pe pierdere în 2019. Construcţiile aduc venituri la buget de 25 de miliarde de euro pe an.

ÑProfitabilitatea sectorului se duce în jos. Anul trecut, marja de profit înainte de plata taxelor şi dobânzilor a fost de 2,9%. Anul acesta, marja va fi de 0,5-1% şi, dacă nimic nu se schimbă, anul acesta va ajunge sub zero.î Blocher apreciază că grupurile mari şi cele sprijinite de acţionari mari vor putea rezista presiunii. Însă companiile mici, care au acumulat riscuri excesive, ar putea ajunge în faliment, împinse acolo şi de condiţiile contractuale dificile. ÑDacă nu livrezi la timp, penalităţile sunt uriaşe, te pot ucide în doar o lună.î

Rata natalităţii din Polonia este la jumătate din nivelul maxim atins după cel de-al Doilea Război Mondial. Iar milioane de polonezi au plecat să muncească pe salarii mai mari în Occident. Mulţi nu se vor mai întoarce. Cu toate acestea, guvernul de la Varşovia a optat pentru o atitudine dură faţă de imigranţi.

ÑNoi practic nu mai avem polonezi care să muncească. Ei lucrează în Germania şi în Marea Britanieî, se plânge un antreprenor polonez intervievat de AFP.

Un studiu publicat în toamna trecută de firma de cercetare a pieţei Kantar Millward Brown arată că 14% din tinerii polonezi iau în considerare munca în străinătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO