Business Construct

CTP cumpără portofoliul imobiliar al FM Logistic de 100.000 mp într-o tranzacţie estimată la 60-70 mil. euro de sale&leaseback

CTP cumpără portofoliul imobiliar al FM Logistic de...

Autor: Bogdan Alecu

30.03.2023, 10:24 1290

CTP, cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de spaţii industriale şi logistice din Europa, după suprafaţa închiriabilă (GLA), a achiziţionat un portofoliu de peste 100.000 mp de la FM Logistic, una dintre cele mai importante companii de servicii pentru lanţul de aprovizionare din Europa, care va continua să fie chiriaş CTP pe termen lung. Luând în calcul un preţ mediu de industrial de 600-700 euro/mp, tranzacţia este evaluată la 60-70 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

Odată cu achiziţionarea acestor noi spaţii, portofoliul CTP din România a atins pragul de 2,5 milioane mp de depozite moderne sustenabile de clasă A.

Portofoliul cuprinde trei parcuri industriale situate în apropierea celor mai mari parcuri CTP din Bucureşti, Piteşti şi Timişoara şi consolidează prezenţa CTP în aceste oraşe şi pe axa autostrăzii Bucureşti - Piteşti.

"Filozofia noastră se bazează pe dezvoltarea unor parteneriate solide, iar acţiunile noastre valorifică acest concept de bază. Dăm startul unei alianţe strategice cu un operator logistic profesionist şi specializat, FM Logistic, cu o istorie în România de peste 20 de ani. Rezultatul este achiziţia unui portofoliu de ultimă generaţie, cu depozite eficiente, care completează stocul nostru existent şi ne consolidează prezenţa în locaţii-cheie, care sunt percepute din ce în ce mai mult ca hub-uri regionale", spune Ana Dumitrache, Managing Director CTP România.

Tranzacţia de vânzare şi lease back a fost structurată şi implementată de echipa de tranzacţii a CTP România, cu sprijinul intern al departamentelor financiar şi de administrare a proprietăţii.

"În timp ce portofoliul nostru creşte cu peste 100.000 mp închiriaţi în totalitate, un plus demn de menţionat pentru toate părţile interesate, de la chiriaşi până la comunităţile locale, este surplusul generos de teren de care beneficiază toate cele trei locaţii, care permite o dezvoltare organică a investiţiei", afirmă Andreea Enescu, Transaction Director CTP România.

Compania FM Logistic a fost înfiinţată în Franţa, în 1967, în Franţa, pentru a a furniza servii aprovizionare în Europa, deservind clienţi din sectoarele produselor de larg consum, comerţ cu amănuntul, frumuseţe şi cosmetică, producţie industrială şi sectoare medicale. În România, FM Logistic îşi desfăşoară activitatea începând din anul 2003.

"Începerea parteneriatului pe termen lung cu CTP va permite echipei din România a FM Logistic să se concentreze pe aspectele operaţionale şi pe cele direct legate de clienţi, păstrând portofoliul existent de clienţi şi rămânând deschişi pentru noi extinderi pe măsură ce oportunităţile apar. FM Logistic va continua să dezvolte lanţurile de aprovizionare sustenabile din România, iar pricipala direcţie stragică rămâne furnizarea de servicii cu valoare adăugată, asigurând continuitatea afacerii pe măsură ce trecem la noul mod de lucru”,   declară Alexander Pavlov, Country Managing Director FM Logistic România.

Tranzacţia imobiliară a fost consiliată de CBRE România, care a reprezentat vânzătorul.

"Este totodată dovada că piaţa din România este pregătită pentru tranzacţii de tip sale and lease back (vânzare şi închiriere ulterioară) şi că proprietarii cei mai mari sunt adesea şi cei mai dinamici”, spune Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties CBRE România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO