• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Business Construct

Daniel Şologon, CEO Cemacon: Cerem de la Guvern o strategie de securitate energetică pentru producţia industrială românească. Nu cerşim subvenţii de la buget, dar ne dorim condiţii echitabile şi predictibilitate ca să putem opera pe o piaţă liberă în care concurăm cu multinaţionalele

Daniel Şologon, CEO Cemacon: Cerem de la Guvern o strategie de securitate energetică pentru producţia industrială românească. Nu cerşim subvenţii de la buget, dar ne dorim condiţii echitabile şi predictibilitate ca să putem opera pe o piaţă liberă în care concurăm cu multinaţionalele

Autor: Robert Manea

20.01.2022, 17:43 287

Daniel Şologon, noul CEO al Cemacon Cluj - cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, controlat de grupul Dedeman, cere o abordare strategică, pe termen lung, în domeniul energiei, care să asigure predictibilitate de business pentru marii jucători din industria românească.

Într-un punct de vedere transmis ZF, Daniel Şologon cere Guvernului o abordare echidistantă şi echilibrată în privinţa plafonării preţului la energie pentru anumite categorii de consumatori noncasnici care să ţină cont de impactul de specificul companiilor din industrie.

”În calitate de CEO al uneia dintre companiile importante din producţia românească, care este şi un angajator de top cu aproape 300 de angajaţi, mă întreb în ce condiţii şi cu ce efecte vom depăşi noi, precum şi alte  sectoare industriale de producţie, actuala criză energetică, în condiţiile în care am fost excluşi din pachetul de măsuri de plafonare a preţurilor.

Mai mult, mă preocupă faptul că lipseşte o strategie naţională de securitate energetică în care să fie cuprinse toate sectoarele industriei. În 2020, industria a contribuit cu o pondere de peste 20% la formarea PIB, deci vorbim de un sector strategic pentru economia românească. Modelul românesc de industrie se bazează mai mult pe companii mari, cu o valoare ridicată a activelor şi cu un număr de angajaţi mare.

În ciuda investiţiilor masive în eficientizare energetică derulate în ultimii ani, CEMACON, prin specificul activităţii, acela de producţie de blocuri ceramice, consumă peste 650.000 mc gaze naturale şi 1500 mwh energie electrică pe lună, în condiţii normale de activitate. Nu mai vorbesc de faptul că deschidem noi fabrici, care vor presupune un necesar crescut. Suntem un contribuabil important, producem cu materii prime exclusiv din România, profitul este reinvestit complet în România, avem un ritm de crestere si dezvoltare semnificativ şi este firesc să ne dorim un grad de predictibilitate cu privire la o serie de resurse de care suntem direct dependenţi în activitatea noastră. Şi sunt convins că sunt multe alte companii mari în aceeaşi situaţie.

Nu cerşim subvenţii de la bugetul statului, dar ne dorim condiţii echitabile şi predictibilitate, ca să putem opera pe o piaţă liberă în care concurăm cu mari companii multinaţionale”, a declarat Daniel Şologon, CEO Cemacon.

Cemacon este liderul pieţei de blocuri ceramice din Transilvania şi deţine două fabrici de cărămidă, în Zalău şi Recea.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei, finalizat în 2021, a fost o centrală de cogenerare care asigură până la 64% din energia electrică consumată, proiect realizat cu co-finanţare nerambursabilă, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Valoarea totală a proiectului a fost de 12,6 milioane lei.

CEMACON este companie listată la Bursa de Valori Bucureşti. Principalul actionar al CEMACON este DEDEMAN, cea mai mare companie antreprenorială românească după cifra de afaceri.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775