Business Construct

Devine achiziţia de apartamente supraevaluată? Se va dezvolta piaţa imobiliară pe baza chiriilor?

Supliment ZF Rezidenţial

Devine achiziţia de apartamente supraevaluată? Se va...

Autor: Bogdan Alecu

08.05.2023, 00:07 2445

Acestea sunt două dintre întrebările la care dezvoltatorii din Capitală şi din marile oraşe încearcă să găsească răspuns în 2023. 

Segmentul chiriilor creşte, având potenţialul de a ajunge la un sfert din întreaga piaţă rezidenţială în următorii ani. O tendinţă pe care dezvoltatorii şi consultanţii o scot acum în evidenţă este cea de închiriere a portofoliilor de locuinţe direct de la dezvoltatori. Şi dacă până acum doar o pondere mică a locatarilor alegeau statutul de chiriaş, trendul pare să ducă spre o creştere a numărului acestora.

„Auzim din ce în ce mai des despre chirii începând de anul trecut pentru că suntem într-o zonă în care dobânzile au crescut accelerat, iar asta i-a împiedicat pe cei care vor să cumpere locuinţe să-şi ia casa pe care o doresc. În plus, am văzut în ultimii doi ani o creştere accelerată a preţurilor apartamentelor, nu doar în România, ci şi în ţările din jur, iar asta a pus şi mai multă presiune pe cumpărători. Ponderea chiriaşilor va creşte“, a spus Gabriel Blăniţă, associate director valuation & advisory services la compania de consultanţă imobiliară Colliers România.

Între timp însă, piaţa rezidenţială are nevoie de susţinere legislativă, ceea ce nu a existat în ultimii ani, în condiţiile blocării Planului Urbanistic General (PUG) în Bucureşti.

„Nu putem separa dezvoltatorii în oameni buni sau răi. Statul şi administraţia au ca rol să verifice că există plusvaloare pentru comunitate. Nu susţinem blocarea Bucureştiului din punct de vedere urbanistic . Nu suntem de acord nici cu mutilarea oraşului, ci vrem o dezvoltare corectă“, a spus Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei.

Deblocarea Planului Urbanistic General, problema ma­joră care a frânat dezvoltarea imobiliară din Bucureşti în ulti­mii doi ani, este în continuare un deziderat al companiilor.

Dezvoltatorii spun că sunt conştienţi de nevoia de a se implica în creşterea oraşului, dar că nu o pot face unilateral.

„Este foarte importantă implicarea dezvoltatorilor în tot ceea ce înseamnă infrastructura oraşului, pentru că orice regenerare urbană nu poate fi făcută doar de autorităţi, trebuie şi dezvoltatorii implicaţi cu siguranţă. Noi în centrul Bucureştiului vrem să reabilităm foarte multe clădiri şi vedem ce alte oportunităţi mai sunt şi în alte zone“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO al diviziei de rezidenţial a dezvoltatorului One United Properties.

Compania are în curs de dezvoltare peste 3.000 de locuinţe în acest moment şi are în autorizare alte 5.000 de unităţi, deţinând de asemenea în portofoliu terenuri pentru viitoare dezvoltări.

O tendinţă pe care o văd dezvoltatorii în acest moment arată că există cumpărători care, în urmă cu mai mulţi ani, achiziţionaseră o locuinţă în afara Bucureştiului, iar acum revin în oraş, sau invers.

„Clienţii noştri sunt în general familii tinere care lucrează în sistem hibrid. Există flexibilitate din partea angajatorului şi automat ei pot să-şi schimbe viaţa şi să aleagă să trăiască în afara oraşului. Cred că modelul hibrid va rămâne, peste tot în lume oamenii lucrează mult de acasă şi vor mai mult confort“, a spus Alex Skouras, managing partner la Alesonor, o companie care dezvoltă locuinţe în zona Tunari din nordul Capitalei.

Una dintre zonele care încep acum să se dezvolte în Bucureşti este cea din jurul Petrom City, în spatele Casei Presei. Redport Capital în parteneriat cu grupul Mobexpert sunt doi dintre dezvoltatorii care au pariat pe această zonă, unde vor face un amplu proiect rezidenţial, Infinity North, care ar urma să ajungă în următorii şapte-opt ani la 1.300-1.500 de locuinţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO