Business Construct

Dezvoltare pe verticală. Autorizaţiile de construire pentru blocuri s-au triplat în ultimii zece ani. Cele pentru case au scăzut cu 4%

Dezvoltare pe verticală. Autorizaţiile de construire...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.10.2020, 09:00 349

Numărul autorizaţiilor eliberate anual pentru construirea blocurilor aproape s-a triplat în ultimul deceniu, în timp ce avizele pentru case au cunoscut o scădere de 4% în acelaşi interval, arată datele centralizate de ZF, pe baza cifrelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, dacă în 2010 s-au acordat mai puţin de 1.500 de autorizaţii pentru ridicarea blocurilor, în 2019 a depăşit 3.700. În acelaşi timp, avizele pentru case au fost anul trecut în număr de aproximativ 38.800, faţă de aproape 41.000 în 2010.

„Noile construcţii rezidenţiale sunt, cel mai adesea, concentrate în marile oraşe, unde, pentru dezvoltatori, este preferată construirea de blocuri, deoarece costurile per beneficiar sunt mai mici decât în cazul caselor. În oraşele mai mici şi în mediul rural cu siguranţă domină însă casele“, spune analistul Aurelian Dochia.

Pe de altă parte, pandemia ar putea inversa acest trend, spun jucătorii din imobiliare şi din construcţii, în condiţiile în care izolarea din timpul stării de urgenţă i-a făcut pe mulţi români să-şi dea seama cât este de important să aibă posibilitatea de a avea aer curat şi spaţiu în jurul casei. Încă din luna aprilie, apăruseră multe anunţuri ale locuitorilor din oraşe care căutau să închirieze sau să cumpere case la curte.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO