Business Construct

Dezvoltatorii lucrează la birouri pentru 18.000 de corporatişti, dar oferta nouă este în scădere: gradul de utilizare a birourilor de către companii începe uşor, uşor să crească

Dezvoltatorii lucrează la birouri pentru 18.000 de...

Autor: Bogdan Alecu

11.11.2021, 00:07 1890

Circa 280.000 mp de birouri sunt în prezent în construcţie în Capitală, su­prafaţă optimă pentru circa 18.000 de corporatişti, dacă se ia în calcul o medie de 15 mp per salariat, faţă de 10 mp înainte de pandemie.

„Gradul de utilizare a birou­rilor de companie începe uşor-uşor să creas­că în condiţiile în care în pri­ma ju­mătate a anului am văzut că aproa­pe 50% dintre angajaţi au lu­crat în prin­cipal de la birou, com­pa­ra­tiv cu 36% în perioada mai-de­cembrie 2020. Mai mult decât atât, un număr din ce în ce mai mare de angajaţi îşi do­reşte să se întoarcă la birou cel pu­ţin 2 zile pe săptămână. În acest con­text, vedem tot mai multe com­panii care şi-au definitivat strategiile legate de modul de lucru al angajaţilor şi implicit de modul de utilizare a spaţiilor de birouri, iar acum au început să le pună în practică, ceea ce creează mai multă predictibilitate pe piaţa de birouri“, a spus Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Oferta nouă se va reduce însă gradual, în condiţiile în care pro­iec­tele a căror finalizare este progra­ma­tă pentru 2022 vor aduce pe piaţă doar 138.000 metri pătraţi, adică aproa­pe cât suprafaţa construită doar în trimestrul III din acest an.

Prin­tre proiectele care sunt în cons­trucţie se numără One Cotroceni Park (fazele I & II), @Expo by Atenor, Sema Parc, AFI Tech Park II şi Equilibrium II.

Livrările de noi proiecte de birouri din Bucureşti au totalizat 132.200 metri pătraţi în trimestrul al treilea al anului, cea mai ridicată valoare trimestrială înregistrată vreodată, ducând astfel volumul de spaţii noi finalizate în primele nouă luni la 178.200 metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Suprafaţa proiectelor livrate în perioada ianuarie-septembrie 2021 a depăşit astfel nivelul înregistrat în întreg anul trecut, când stocul nou a fost de 155.000 metri pătraţi.

Cele mai relevante clădiri care au fost finalizate în acest interval au fost U-Center I (32.800 mp) în centrul Bucureştiului, Globalworth Square (29.100 mp) în Floreasca - Barbu Văcărescu şi Dacia One (16.300 mp) în zona centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO