Business Construct

Doar cinci noi clădiri de birouri se vor livra în Bucureşti în 2023

Doar cinci noi clădiri de birouri se vor livra în...

Autor: Bogdan Alecu

12.01.2023, 08:10 780

Cinci clădiri de birouri cu un total de 94.000 de metri pătraţi vor fi livrate în 2023 pe baza autorizaţiilor obţinute până în 2020. Piaţa va ajunge la aproape 3,5 mil. mp în Bucureşti la final de 2023. Piaţa de birouri pune astfel o frână bruscă după ani în care se livrau cel puţin 200-300 de mii de metri pătraţi anual.

Acum în lipsa unor noi autorizaţii, dezvoltatorii construiesc doar ce a fost autorizat înainte de admi­nistra­ţia curentă de la Primăria Capitalei.

Stocul modern de birouri din Bucureşti a ajuns la finalul anului trecut la 3,4 milioane de metri pătraţi şi aproximativ jumătate din piaţă fiind formată din clădiri mai vechi de 10 ani, iar restul fiind livrate înce­pând cu 2012. Consultanţii Colliers estimează că un total de aproximativ 360.000 de metri pătraţi vor fi livraţi în perioada 2022-2024, deşi calen­darul din 2024 ar putea fi amânat.

Cea mai mare clădire ce va fi livrată în 2023 este U Center II de la Tineretului, dezvoltată de Forte Partners. Anul trecut prima fază a proiectului a fost cumpărată de Dedeman.

„Este foarte greu de speculat ce va fi peste 2-3 ani având în vedere câte piese sunt în mişcare în economia globală“, a explicat Victor Coşconel, Director Head of Office, Industrial Agencies, România.

„Putem întrevede şi un scenariu în care piaţa de birouri va fi într-o poziţie delicată din prisma reinflamării ratei de neocupare, dar la fel de bine putem să avem şi un scenariu în care avem o penurie acută de spaţii de birouri libere în clădirile bune, fapt ce ar pune presiuni semnificative asupra chiriilor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO