Business Construct

Dragoş Dragoteanu, Euroest. Predicţii imobiliare: criza creditului va prăbuşi numărul tranzacţiilor. Piaţa a murit puţin, dar prosperă cei care nu mai investesc în domeniu

Dragoş Dragoteanu, Euroest. Predicţii imobiliare: criza...

Autor: Dragoş Dragoteanu

15.01.2023, 13:01 17811

Incerc un alt gen de editorial, ca sa injure poporul si pe altii, nu numai pe mine. In 2022 ati avut la dispozitie cateva informatii vitale din domeniul imobiliar, chiar aici, in zf.ro. Cei mai multi le-au ignorat. Eu doar le-am strans, ca sa vi le readuc aminte acum. Daca nu le-ati acordat prea mare atentie atunci, va invit sa le (re)analizati cu atentie.

 
 
 
Predictii imobiliare, pe scurt, ca timpul costa bani:
 
1. Contributia PIB-ului Capitalei la nivel national va scadea in continuare, chiar daca economia tarii este pe plus. Cu un primar ca cel actual, nu ai cum sa atragi investitii noi in domeniul imobiliar. Banii circula si se duc deja in alte metropole care vor sa evolueze. Noi mai stam doi ani pe tusa, poate chiar 6 in caz ca bucurestenii vor ''aprecia'' deprecierea continua a mediului urban in care traiesc. Un oras blocat urbanistic, este mort dpdv investitional si fara bani nu poti decat sa supravietuiesti, in niciun caz sa te dezvolti. Primarul e tanar si are timp sa astepte, iar noi trebuie sa asteptam sa treaca ... tineretea lui.
 
2. Cei care cred ca nu se vor mai gasi apartamente de vanzare si preturile vor creste in 2024 (pentru ca nu se mai construieste nimic in capitala) le transmit salutari. Dupa parerea mea, preturile nu vor creste, ci vor scadea mai ales in zonele nedezvoltate/periferice. Romanii inca pleaca din tara si peste 4 milioane de conationali au deja peste 65 de ani. In 10-15 ani, avand in vedere speranta de viata de maximum 75 de ani, cel putin 2 milioane de case vor ramane goale, majoritatea in mediu rural. (voi reveni, acest subiect merita un articol special!)
 
3. Ca de obicei, romanii merg pe principiul ''ce li se intampla altora, poate, nu ni se intampla si noua''. Chiar au dreptate... noua cand ni se intampla, ni se intampla mult mai rau. Criza imobiliara din SUA din anii 2008 nu a fost vazuta nici macar de Mugur Isarescu, deci ce pretentii sa ai de la oamenii simpli, care cel mult pot sa ia decizii gresite dupa niste stiri. Numai in statul California, care are PIB-ul mai mare decat al Marii Britanii !!, sunt astazi cateva sute de mii homeless-i, de nu mai ai loc sa te plimbi pe strada ca trebuie sa-i ocolesti. Pentru mine ei sunt un reper... imobiliar de luat in seama.
 
4. Criza creditului pe segmentul rezidential a inceput. Cine spune ca isi va reveni in a doua parte a anului 2023, in opinia mea, viseaza color. Sa nu uitam ca razboiul este la granita si daca mai incepe unul intre China si Taiwan putem sa luam o pauza prelungita de la imobiliare. In acesta situatie sumbra, numarul de tranzactii va fi cu mult sub 50% fata de 2022 (daca nu luam in calcul tranzactiile nefinalizate, dar la care s-a dat avans cu TVA redus), iar trendul pietei va fi peste tot descrescator. Scapa/vinde cine poate, ''cash is king'' va fi sloganul majoritatii investitorilor din Romania si nu numai.
 
5. Piata imobiliara functioneaza fara sa mai investesti in...domeniu! Cum asa? Simplu: tii banii in lei in banca si, daca gandesti in euro, peste un an ai un randament de minimum 7%. Retineti, nicio investitie imobiliara nu v-ar aduce banii astia! Adica, stai acasa, mananci pufarine, cursul de schimb ramane sub 5 lei/euro si esti mare investitor...imobiliar. Ce sa te mai chinui cu acte, renovari, chiriasi, taxe, dureri de cap inutile... Ai bani, ii bagi in banca si ai un randament mult mai bun decat daca ai lua orice apartament.
 
Piata imobiliara veche a murit! Traiasca piata imobiliara noua! (fara investitii in domeniu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO