Business Construct

Este oficial: Comisia Europeană a aprobat 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara. Proiectele vor fi administrate de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest

Este oficial: Comisia Europeană a aprobat 1,2 miliarde...

Autor: Robert Manea, Răzvan Botea

12.10.2022, 18:22 3953

Comisia Europeană a aprobat un program de dezvoltare regională prin fonduri europene în valoarea de 1,18 miliarde de euro pentru investiţii în Regiunea de Vest din România.

Programul Regiunii cuprinde judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea economică, digitalizarea, inovarea şi investiţiile verzi în Regiunea Vestică din România.

Programul este gestionat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management.

„Avem la dispoziţie cea mai mare sumă de care a beneficiat regiunea noastră într-un ciclu financiar. Sunt bani care vor fi investiţi, nu cheltuiţi. Trebuie schimbată această abordare în primul rând din mentalul colectiv, pentru că aceşti bani trebuie să producă dezvoltare şi în momentul în care finanţarea se opreşte”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Este pentru prima dată când pogramul este  gestionat de ADR. Ce înseamnă, însă, această descentralizare a fondurilor europene regionale?

„Apelurile se lansau la nivel naţional. A fost o perioadă în care exista o polarizare, adică câştigau proiecte mai mult în Cluj, când nu erau neapărat sume alocate pe regiuni. Fluxul de aprobare a proiectelor era foarte lung şi au fost cazuri în care a durat un an şi 8 luni de când s-a lansat apelul până la semnarea primului contract de finanţare, sau poate mai mult”, a răspuns Oana Băra, coordonator programe de finanţare BCR, în cadrul conferinţei ZF/ROREG „De la idee, la business intelgient, cu finanţări europene”.

Această descentralizare permite ca fiecare agenţie de dezvoltare să elaboreze câte un program operaţional regional adaptat pe specificul regiunii, detaliază Oana Bâra.

 
 

Programul Regional Vest are 7 priorităţi destinate investiţiilor:

Prioritatea 1 - Regiune inovatoare şi competitivă – 236 milioane de euro

Se finanţează investiţii care sprijină creşterea competitivităţii şi digitalizarea întreprinderilor, dezvoltarea ecosistemului de inovare şi a competenţelor viitorului.

 

Prioritatea 2 -  Regiune smart – 34 milioane de euro

Se finanţează investiţii care sprijină digitalizarea administraţiei publice şi utilizarea de tehnologii de tip Smart city pentru interacțiunea cu cetățenii și mediul de afaceri.

 

Prioritatea 3 – Regiune verde – 157 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru eficientizarea energetică a clădirilor şi crearea de noi spaţii verzi.

 

Prioritatea 4 – Regiune cu mobilitate mobilitate sustenabilă – 157 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creșterea capacității, calității și atractivității transportului public de călători.

 

Prioritatea 5 - Regiune conectată – 158 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creșterea conectivității şi accesibilității în și din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătățirea siguranței rutiere şi dezvoltarea unui sistem de transport public regional.

 

Prioritatea 6 - Regiune educată şi atractivă – 194 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru acces la educație de calitate, condiții moderne de învățare și pentru valorificarea potenţialului turistic.

 

Prioritatea 7 -  Regiune pentru oameni – 193 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creșterea calității spațiilor publice urbane, a obiectivelor de patrimoniu cultural și de infrastructură culturală publice.

 

„În zona de dezvoltare ne-am asumat nişte „riscuri”, în ideea de a investi mai mult în zona de inovare, în zona de pregătire a companiilor în momentul în care ele îşi doresc să se dezvolte. Ne dorim să creştem numărul companiilor raportat la mia de locuitori şi, în paralel, să stimulăm companiile să îşi dezvolte proiectele din regiune. Avem în vedere o sumă consistentă care va fi investită într-un fond de capital de risc regional, ceea ce este unic – în România mai există doar câteva la nivel national. Iar acest fond de capital de risc trebuie să investească în firme care sunt localizate aici. Acesta poate atrage chiar şi firme din alte regiuni sau alte ţări spre Regiunea Vest. De asemenea, vom avea un fond prin care să susţinem cu competenţe şi mentorat firmele aflate în zona de accelerare. În plus, vrem să înfiinţăm 4 centre de competenţe, în care, împreună cu firmele şi universităţile din regiune să putem să le oferim tinerilor acces la tehnologie, dar şi cursuri de antreprenoriat, care să le ofere şansa să să devină antreprenori”, a mai declarat Sorin Maxim.

Fondurile europene în cuantum de 1,18 miliarde de euro vor fi folosite în ciclul financiar 2021-2027.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO