Business Construct

Exportul de cherestea s-a dublat în ultimii şase ani. Austriecii şi turcii trimit peste graniţele României lemn neprelucrat de 900 de milioane de euro

În ultimii patru ani preţul unui metru cub de lemn brut (pe picior) s-a dublat la aproximativ 30 de euro

În ultimii patru ani preţul unui metru cub de lemn brut (pe picior) s-a dublat la aproximativ 30 de euro

Autor: Ioana David

25.05.2015, 00:08 1266

Un scandal politic abia ţinut în frâu scoate la iveală o realitate cunoscută de insideri, bănuită de mulţi dintre cei care văd cum păduri cunoscute odată au dispărut una câte una şi şocantă prin dimensiunea a ceea ce este, în opinia activiştilor de mediu, un dezastru: România, care are o suprafaţă împădurită sub media europeană, îşi trimite la export jumătate din lemnul exploatat legal, pentru că de cel exploatat ilegal nu vorbeşte nimeni pe date şi cifre.

În aceeaşi vreme, statisticile sunt roz, Institutul Naţional de Statistică ra­portând an de an creşteri ale supra­feţelor împădurite. Pe care nu le vede însă nimeni.

În zilele următoare, Parlamentul va decide blocarea exporturilor de lemn pentru o perioadă determinată. Care este însă realitatea pădurilor României?

 

Sub media UE la împăduriri

România trimite la export lemn neprelucrat în valoare de 900 mil. euro, nivel care s-a dublat în ultiimii şase ani, o creştere la fel de puternică având şi livrările de che­restea, care s-au ridicat anul trecut la 700 mil. euro, acestea fiind principalele pro­duse vizate de sistarea temporară a expor­turilor pe care guvernul intenţionează să o imple­menteze. România, ţară unde gradul de împădurire este de 27%, cu 5 procente mai redus faţă de media europeană, a ajuns în situaţia de a trimite la export jumătate din lemnul exploatat legal şi care este destinat activităţii industriale.

Jocurile în industria de prelucrare a lemnului sunt făcute de jucătorii străini, în principal cei austrieci (Holzindustrie Schweig­hofer, Kronospan, Egger), iar cheresteaua este forma de export preferată datorită faptului că ajunge să se vândă cu 300-700 de euro metrul cub pe pieţele euro­pene sau asiatice. Pe lângă austrieci, doar turcii de la Kastamonu şi-au făcut loc în topul marilor actori din această piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO