Business Construct

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii spune că eliminarea facilităţilor fiscale va trimite peste 100.000 de angajaţi români pe şantierele din străinătate

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.11.2021, 10:58 210

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) avertizează că eliminarea facilităţilor fiscale acordate companiilor din această industrie va reactiva fenomenul muncii la negru sau la gri şi va redeschide poarta plecărilor masive ale lucrătorilor români necalificaţi, dar şi calificaţi spre alte pieţe mai bine plătite din Europa.

Într-o scrisoare deschisă adresată decidenţilor politici din România, FPSC spune că rezultatele OUG 114/2018, prin care au fost introduse facilităţile au fost pozitive, impulsionând creşterea ponderii construcţiilor în PIB până la 7%.

„Rezultatele aplicării OUG 114/2018 după primul an au fost pozitive, în sensul că, în septembrie 2019, numărul de contracte noi de muncă (contracte venite mai ales din «piaţa neagră») crescuse cu circa 60.000, iar încasările la bugetul de stat aferente sectorului construcţii înregistrau cu peste 12 procente mai mult decât în anul anterior. În octombrie 2021 se înregistrează circa 430.000 de angajaţi în construcţii, faţă de 317.732 angajaţi în 2018, conform Institutului Naţional de Statistică”, se arată în document.

Federaţia adaugă şi că anularea facilităţilor pe salariile constructorilor ar aduce imediat efecte în lanţ, prin scăderea salariilor angajaţilor şi reorientarea celor peste 100.000 de angajaţi în construcţii înregistraţi în ultimii trei ani spre ţările din Europa de vest.

„Atragem atenţia că aceştia vor lua cu ei şi o producţie de circa 80.000 euro/om/an cu care vor construi acolo PNRR-uri şi PIB-uri. La 100.000 muncitori plecaţi (foarte posibil a se întâmpla), în România vom avea un minus de 8 mld. euro/an producţie, adică jumătate din PNRR-ul din România. Din evaluările noastre, din cei 29,3 mld. euro alocaţi PNRR, circa 16-17 mld. euro sunt dedicaţi investiţiilor. În plus, va fi necesară forţă de muncă şi pentru alte proiecte cu finanţare europeană sau naţională (ex. programul Anghel Saligny), precum şi lucrări private.”

În final, Federaţia solicită un dialog cu autorităţile pentru a dezbate măsurile privind sectorul construcţiilor.

Printre facilităţile fiscale oferite angajatorilor din construcţii din 2019 încoace se numără eliminarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (care este de 10% din salariul brut pentru ceilalţi angajaţi) şi a impozitului pe venituri din salarii (tot de 10% pentru ceilalţi angajaţi). Şi CAS, contribuţia la pensie, s-a redus pentru angajaţii din construcţii de la 25% la 21,25%, prin eliminarea obligaţiei de a vira 3,75 % din salariu la Pilonul II.

Ordonanţa 114/2018 a adus cea mai mare schimbare a ultimilor ani în ceea ce priveşte salariile din domeniul construcţiilor. Odată cu prevederile acestui document, salariile s-au majorat, ordonanţa impunând obligativitatea salariului minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii. Măsura a fost menită să revigoreze un sector care avusese de suferit în ultimii ani şi unde investiţiile au frânat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels