Business Construct

Finlandezii de la Tikkurila ataca piata de vopsele

Finlandezii de la Tikkurila ataca piata de vopsele
29.05.2008, 21:11 447

Grupul finlandez Tikkurila, unul dintre principalii producatorii de lacuri si vopsele din Europa, va deschide o reprezentanta locala in cadrul unui joint-venture cu compania slovena JUB, pentru a-si intari pozitia pe piata sud-est europeana. Noua companie se va numi Tikkurila JUB Romania. Finlandezii, care detin afacerea cu lacuri si vopsele Kemira, activa in nordul si estul Europei, au fost prezenti pe piata locala pana acum doar prin intermediul distribuitorilor TM-Color din zona Transilvania si Art Deco Poly Delta din Bucuresti.
Tikkurila, alaturi de giganti ai pietei de lacuri si vopsele Akzo Nobel (Olanda) si SigmaKalon, parte a grupului american PPG, au fost in discutii pentru preluarea unor jucatori locali, insa au esuat.
"Piata romaneasca de lacuri si vopsele va inregistra o crestere de doua cifre in urmatorii ani, urmand sa creasca cererea de produse de categorie medie si premium. Tikkurila JUB Romania, cu sediul in Bucuresti, va incepe operatiunile pe 1 iulie 2008", au declarat reprezentantii Tikkurila, care estimeaza piata de vopsele la 170-180 mil. euro.
Tikkurila, care vrea sa se extinda puternic in Europa de Est in urmatorii ani, are in prezent o pozitie mai puternica in zona centrala a tarii, in judetele Mures, Harghita si Covasna. Grupul finlandez controleaza 5.000 de magazine proprii in 40 de tari si detine unitati de productie in Finlanda, Suedia, Estonia, Rusia, Polonia, Germania sau Ucraina.
Grupul Kemira, parte a Tikkurila, a rea-lizat anul trecut o cifra de afaceri de 2,8 mi-liarde de euro si opereaza in 40 de tari, in timp ce JUB a inregistrat afaceri de 73 de milioane de euro cu 400 de angajati. Piata locala este dominata in prezent de cinci producatori - Policolor, Kober, dufa Deutek, si Fabryo Corporation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO