Business Construct

Fonduri europene: Proiecte cu sPOR

Fonduri europene: Proiecte cu sPOR

Click pentru imaginea marita

24.09.2008, 11:28 65

Autoritatile publice, locale si centrale, au depus aproximativ 1.064 de proiecte in valoare totala de 7,3 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro) pana in prezent in cadrul Programului Operational Regional (POR), derulat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) incepand cu iulie 2007, pentru toate cele sase axe prioritare din cadrul programului (dezvoltarea oraselor, infrastructura, mediu social, mediu de afaceri, turism si asistenta tehnica).

POR este un program prin care se doreste eliminarea disparitatilor intre regiunile de dezvoltare ale Romaniei (regiunea Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov), prin implementarea unor elemente ale Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala, din cadrul Planului National de Dezvoltare, alaturi de celelalte Programe Sectoriale de Dezvoltare.
Bugetul total alocat POR pentru perioada 2007-2013 se ridica la circa 4,4 miliarde de euro, finantarea urmand sa fie realizata prin fonduri europene in proportie de 84%, si fonduri nationale cu 16%, din care 14% finantare publica si 2% finantare privata.
"Anul acesta autoritatile publice din Romania s-au ocupat preponderent de pregatirea proiectelor de finantare si de depunerea acestora. Abia de anul viitor se va observa absorbtia banilor, odata cu demararea lucrarilor", a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.
 
 
Infrastructura a absorbit cei mai multi bani
Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru axa doi prioritara, de imbunatatire a infrastructurii regionale si locale, valoarea totala a proiectelor depasind nivelul de 5,5 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). Astfel, au fost depuse proiecte cu o valoare cu 70% mai mare decat suma de 876,7 milioane de euro repartizata prin POR pentru axa 2 pentru perioada 2007-2013. Conform estimarilor initiale ale ministerului, proiectele pentru cele 876 de milioane de euro se vor concretiza in reabilitarea sau constructia a 800 de kilometri de drumuri judetene, 400 de kilometri de strazi orasenesti si alti 200 km de sosele de centura.
Dintre acestea au fost aprobate noua proiecte, primele autoritati publice care vor incepe in 2009 lucrarile de reabilitare si modernizare a retelei de drumuri fiind cele din judetele Harghita, Gorj, Ialomita, Braila, Dolj, Cluj, Salaj, Constanta si municipiul Dragasani. Valoarea proiectelor aprobate se ridica la peste 500 de milioane de lei (140 milioane de euro).
Urmatoarele domenii spre care autoritatile publice si in special mediul privat din Romania s-au orientat au fost turismul si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, in cadrul acestor domenii procentul de cofinantare europeana fiind cel mai ridicat, exceptie facand bineinteles proiectele pentru infrastructura.
Insa, pana in prezent, la autoritatea de management nu a fost depus niciun proiect de finantare in forma parteneriatelor public-private. De asemenea, in special pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, nu exista proiecte pe subaxa 4.2, de reabilitare a siturilor industriale, care nu este atat de atractiva pentru autoritatile locale, pentru ca majoritatea platformelor industriale au fost privatizate.
"Intrucat nu mai exista situri industriale pe care autoritatile publice sa doreasca sa le reabiliteze, costurile prea mari nejustificand aceasta interventie din partea acestora, numarul proiectelor pentru aceasta subaxa este extrem de mic", a apreciat Valentina Radoi, director in cadrul Directiei de Gestionare a Programului Operational.
 
Zona Nord-Est, cea mai activa in proiecte
Regiunea de dezvoltare Nord-Est a depus cele mai multe proiecte pentru axa doi prioritara la autoritatea nationala, in numar de 35, valoarea acestora depasind cu 107% sumele acordate pentru aceasta regiune in prima etapa a Planului National de Dezvoltare, 2007-2013. Pentru aceasta perioada, pentru regiunea Nord-Est au fost alocate pentru dezvoltarea infrastructurii peste 460 de milioane de lei.
De asemenea si restul regiunilor au depasit prin proiectele depuse sumele acordate pentru dezvoltarea infrastructurii, intre acestea remarcandu-se regiunea de dezvoltare Sud-Vest. In cadrul acestei regiuni, autoritatile publice, locale si centrale, au depus 28 de proiecte, in valoare totala de 1,45 miliarde de lei, valoare tripla fata de suma alocata pentru aceasta regiune in perioada 2007-2013, respectiv 402 milioane de lei. Spre comparatie, regiunile Centru si Bucuresti-Ilfov inca dispun de fonduri accesibile pentru perioada celor sapte ani pentru axa doi prioritara, valoarea proiectelor depuse fiind mai mica decat bugetul aprobat de 780 de milioane de de lei.
"Depunerea proiectelor pentru axa doi prioritara va trebui oprita o perioada, pana cand proiectele deja depuse vor putea fi evalutate de catre Comitetul de Monitorizare din cadrul ministerului. Regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est si Sud-Vest sunt primele care nu vor mai putea depune proiecte de finantare pentru infrastructura, din cauza depasirii sumelor alocate de Uniunea Europeana pe cei sapte ani avuti in vedere", a adaugat Borbely.
Ministrul a mai spus ca pentru a rezolva aceasta problema va propune realocarea unor sume intre axe, in vederea acoperirii unor cheltuieli si, de asemenea, va recomanda Guvernului lansarea unui program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii locale si regionale, in special pentru modernizarea drumurilor judetene, astfel incat proiectele depuse sa nu se piarda.
Pentru celelate axe - mediul social, mediul de afaceri, turism si asistenta tehnica- valoarea proiectelor se ridica la un total de aproximativ 1,9 miliarde de lei
(564 milioane de euro). Pe axa trei prioritara, de dezvoltare a mediului social, au fost aprobate un numar de 39 de proiecte, in valoare de 358 de milioane de lei, pe axa patru, de dezvoltare a mediului de afaceri, 550 de proiecte in valoare de 643 de milioane de lei, pe axa cinci, pentru turism, 43 de proiecte in valoare 923 de milioane de de lei, in timp ce pe axa sase, destinata exclusiv autoritatii de management al POR, respectiv MDLPL, au fost aprobate 12 proiecte, a caror valoare se ridica la putin peste 50 de milioane de lei.
 
Doar doua treimi din proiecte au fost aprobate
Din totalul celor 1.064 de proiecte depuse la autoritatea de management au fost aprobate pana la 5 septembrie aproximativ 632, cele mai multe proiecte fiind aprobate pentru regiunile Centru (136 proiecte) si Nord-Est (114 proiecte). Pentru regiunea Sud-Est au fost aprobate 80 de proiecte, pentru regiunea Sud-Muntenia 26 de proiecte, pentru regiunea Sud-Vest 54 de proiecte, pentru regiunea Vest 65 de proiecte, iar pentru Bucuresti-Ilfov 45 de proiecte.
Pentru o absorbtie cat mai eficienta a fondurilor, MDLPL a creat sapte poli nationali de dezvoltare (Ploiesti, Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta, Craiova), corespondenti ai celor sapte regiuni din provincie, pentru a reduce disparitatile dintre Capitala si orasele din provincie. In plus, ministrul Borbely va propune crearea a inca 13 poli de dezvoltare regionala, care sa sustina dezvoltarea pe o suprafata cuprinsa intre 40 si 60 de kilometri de jur-imprejurul polilor mentionati anterior. Finantarea va urma astfel sa se imparta intre polii nationali de dezvoltare si cei 13 poli de dezvoltare regionala si restul oraselor cu o populatie de cel putin 20.000 de locuitori.
"Va trebui sa gasim o modalitate prin care sa urgentam depunerea de proiecte pentru celelate axe prioritare, in special pentru axa trei prioritara, de imbunatatire a infrastructurii sociale, precum si modalitati prin care sa determinam autoritatile publice locale sa se implice mai mult in dezvoltarea de proiecte cu implicatii in domeniul turismului", a adaugat Borbely.
In proportie de peste 90% din proiectele depuse pentru axa cinci prioritara, de dezvoltare si promovare a turismului, vin din mediul privat, autoritatile publice, centrale si locale, manifestand un interes scazut pentru acest domeniu. Printre solicitantii eligibili pentru axa cinci prioritara se numara si intreprinderile mici si mijlocii din domeniul turismului.
"In cazul axei trei prioritare, in special pe subaxa 3.3, de imbunatatire a dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii de urgenta, asa-numitele detasamente SMURD, este necesara urgentarea atat a depunerii, cat si a aprobarii de proiecte, intrucat realizarea acestor proiecte conduce in final la salvarea de vieti omenesti", a adaugat ministrul Borbely.
Pana in prezent singura regiune care a depus si a primit aprobare pentru proiectul pe aceasta subaxa este regiunea Centru, care incepand cu 2009 va primi fondurile necesare echiparii bazelor de interventie din cele sase judete incluse (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu). Pentru aceasta subaxa, fondurile disponibile aprobate de catre Comisia Europeana se ridica la putin peste 100 de milioane de de euro.
Pe langa aceasta initiativa, ministrul Borbely va propune reducerea perioadei necesare de aprobare a proiectului de finantare, in prezent de la depunderea proiectelor si contractarea finantarii fiind necesare peste 200 de zile. Propunerea ministrului vizeaza scurtarea acestei perioade la 140-160 de zile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO