Business Construct

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcţii cu acţionariat local, are în derulare investiţii de peste 32 milioane euro. Raportate la cifra de afaceri bugetată, investiţiile din 2021 reprezintă 25%

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător de materiale...

Autor: Roxana Rosu

16.06.2021, 11:31 2550

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcţii cu acţionariat local, controlat de omul de afaceri Dorel Goia, are în derulare investiţii de peste 32 milioane euro (cca.150 mil.lei), după ce în ultimii cinci ani compania a alocat peste 390 milioane lei în deţineri şi capacităţi de producţie.

În aceeaşi perioadă, capitalizarea bursieră a Teraplast a crescut de aproape 6 ori, depăşind 1,4 miliarde de lei în 2021, potrivit unui comunicat al companiei, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea firmei.

Raportate la cifra de afaceri bugetată, investiţiile Grupului din 2021 reprezintă 25% şi o parte dintre ele sunt cofinanţate prin schema de ajutor de stat. Asta înseamnă că în decurs de 5 ani, Grupul va contribui la bugetul de stat cu taxe şi impozite din business-urile noi în cuantum egal cu ajutorul de stat primit, adică 14 milioane de euro.

„Avem un istoric care atinge trei secole diferite. Studiile arată că durata medie de viaţă a unei firme în România e de circa 10 ani. Noi facem parte dintre cei care cresc puternic media. De-a lungul timpului am arătat că inovăm, deschidem fabrici chiar şi în străinătate, ne aducem contribuţia la economia naţională, marcăm performanţe pe piaţa de capital şi aducem valoare acţionarilor noştri. Modelul nostru de business este mai rar întâlnit în România, şi cel puţin în cazul nostru, şi-a arătat eficienţa. Ne-am dori ca la aniversarea de 130 de ani să avem mai multe modele de succes în jurul nostru, iar România să fie ca dezvoltare şi strategie mai aproape de ţările din vestul Europei pe care le admirăm” a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Tradiţia TeraPlast îşi are originea în 1896 în Bistriţa, unde un meşter sas a deschis un atelier de prelucrare a plăcilor ceramice. Acest atelier a trecut prin multiple transformări în evoluţia sa, devenind secţia de teracotă în cadrul Întreprinderii de Materiale de Construcţii Bistriţa. În urma divizării acesteia din urmă, în 1990 a fost integrată în TeraPlast SA alături de secţia de prelucrare a maselor plastice. La acel moment, TeraPlast SA avea 396 de angajaţi, din care 123 în secţia de mase plastice, 194 în secţia de teracotă şi 98 personal administrativ şi în ateliere.

Deşi astăzi portofoliul TeraPlast nu mai include teracota, tradiţia industrială se continuă prin evoluţia portofoliului de mase plastice.

Grupul este compus din TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast.

Anul trecut, grupul a vândut divizia Steel (de oţel) către irlandezii de la Kingspan şi linia de business de profile de tâmplărie către Dynamic Selling Group.

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell. 

Grupul TeraPlast a depăşit 1 mld. lei cifră de afaceri în 2020, în timp ce profitul net s-a dublat în aceeaşi perioadă, ajungând la 79 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO