Construcţiile de infrastructură au scăzut cu peste 10% în ultimul trimestru din 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia volumului construcţiilor de infrastructură (construcţii inginereşti), cea mai importantă componentă a sectorului de construcţii, arată că investiţiile publice în infrastructură au scăzut, mai ales în toamnă, când a început criza politică care a durat mai bine de două luni.
Cristian Erbaşu, proprietarul celei mai mari companii de construcţii din România, Construcţii Erbaşu, spune că sunt două motive pentru care volumul de lucrări de construcţii a scăzut: creşterea preţurilor materiilor prime şi faptul că a fost o perioadă în care bugetele de investiţii publice au fost limitate şi licitaţiile publice au fost într-o perioadă de pauză.
„Scăderea a fost mai ales în a doua parte a anului şi a fost în perioada în care firmele de construcţii au fost cele mai afectate de creşterile de preţuri. Peste acest lucru s-a suprapus şi o oarecare limitare a bugetelor aferente investiţiilor. În ultimele două luni au reapărut licitaţiile publice, dar a fost o perioadă de pauză în care au lipsit, prin urmare nu s-au încheiat noi contracte“, explică Cristian Erbaşu.
De asemenea, datele de la Finanţe privind cheltuielile de capital, adică investiţiile din bugetul de stat, arată că în septembrie 2021, prima lună de criză politică, investiţiile de la bugetul de stat au fost de 1,9 mld. lei, în scădere cu 50% faţă de septembrie 2020, când cheltuielile de capital au fost de 3,8 mld. lei.
„Impactul scăderii este semnificativ, având în vedere că în perioada anterioară construcţiile au avut o dinamică foarte bună şi au influenţat pozitiv rezultatele PIB. Scăderea se înregistrează la infrastructură şi este în legătură cu investiţiile publice. Fără îndoială că bănuiala este că dezorientarea politică de la finalul anului a avut acest efect“, spune Aurelian Dochia, analist economic.