Business Construct

Harta celor mai mari malluri din zece ţări europene: România stă mai bine ca Ungaria şi Bulgaria. Vedeţi aici unde sunt cele mai mari proiecte

Harta celor mai mari malluri din zece ţări europene: România stă mai bine ca Ungaria şi Bulgaria. Vedeţi aici unde sunt cele mai mari proiecte

Mare, mai mare, cel mai mare

Autor: Cristi Moga

06.09.2011, 18:27 24799

Cu magazinele prezente astăzi în cele mai mari malluri din România se "mândresc" şi proprietarii celor mai mari malluri din Europa, Zara, H&M sau Marks & Spencer fiind nume pe care proprietarii de centre comerciale le împing în faţă când vine vorba să-şi prezinte proiectul, reiese din datele culese de consultanţii Jones Lang LaSalle pentru revista Business Construct.

În materie de hipermarketuri, marile malluri din Europa au aceleaşi reţele ca cele existente în România, respectiv Carrefour, Real, Auchan sau Kaufland, singurul "absent" de pe piaţa locală fiind Tesco, dar nici britanicii nu sunt departe de Bucureşti.

Deşi pe plan local mallurile AFI Palace Cotroceni şi Sun Plaza, care au suprafeţe închiriabile de circa 80.000 de metri pătraţi fiecare, par imense, în Rusia, dar şi în vestul Europei sunt malluri chiar şi de două ori mai mari, cum este proiectul Mega Belaya Dacha din Moscova (180.000 mp), dar şi proiectul Westfield Stratford City, pe picior de deschidere la Londra.

Din pieţele analizate, malluri mai mici ca în România sunt doar în Ungaria şi Bulgaria, unde cele mai mari proiecte comerciale au suprafeţe de circa 66.000 de metri pătraţi.

Malluri de peste 100.000 de metri pătraţi pot funcţiona şi în oraşe de 200.000 de locuitori, cât are Amadora din Portugalia, 400.000 de locuitori, cât are Brno din Cehia, sau 700.000 de locuitori, populaţia oraşului Lodz din Polonia.

Mai importante sunt puterea de cumpărare a locuitorilor şi infrastructura care îţi poate aduce sute de mii de oameni la doar câteva zeci de minute de mers cu maşina.


Şi totuşi, care sunt cele mai mari malluri din nouă state europene?

1. Rusia

Mega Belaya Dacha, cel mai mare mall din Rusia, dar şi din Europa, a fost dezvoltat în două faze, finalizate în 2005 şi 2007, de către suedezii de la IKEA şi grupul rus Belaya Dacha, activ atât pe piaţa imobiliară, cât şi în producţia şi procesarea de fructe şi legume.

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de peste 180.000 de metri pătraţi şi a implicat o investiţie totală de aproape jumătate de miliard de dolari.

În prima etapă a proiectului a fost realizat un magazin de mobilier IKEA, în timp ce faza a doua a fost formată din magazine ale unor retaileri precum Auchan, Stockmann, OBI, MediaMarkt, Decathlon, un cinematograf KinoStar cu 15 săli şi alte 300 de magazine.

Proiectul se află în Kotelniki, un oraş aflat în sud-estul regiunii Moscova.

2. Marea Britanie

În luna septembrie a acestui an urmează a fi deschis la Londra unul dintre cele mai costisitoare malluri din Europa, dar şi din lume, Westfield Stratford City, un proiect cu un cost de 1,45 miliarde de lire sterline.

Proiectul este realizat în imediata vecinătate a viitorului parc olimpic construit pentru ediţia din 2012 a Olimpiadei ce va avea loc la Londra, un eveniment al cărui impact în veniturile obţinute din turism este estimat la 1,3-2,2 miliarde de lire sterline în perioada 2007-2017.

Mallul va avea o suprafaţă închiriabilă de 176.000 de metri pătraţi şi peste 300 de magazine, aria de cuprindere a potenţialilor clienţi fiind reprezentată de 4,1 milioane de locuitori cu o putere de cumpărare de 3,24 miliarde de lire sterline.

3. Franţa

Unul dintre cele mai vechi centre comerciale din Fran­ţa, Belle Epine, finalizat în 1971 în oraşul Thiasis din regiunea Paris, a trecut printr-o extensie şi două re­novări până să ajungă cel mai mare mall din Hexagon.

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de peste 140.000 de metri pătraţi şi este situat în apropierea aeroportului Orly, având printre chiriaşi Carrefour, H&M sau Zara, dar şi celebrele galerii Lafayette.

Un mall modern care a fost finalizat anul acesta în Paris este Le Millenaire, o investiţie de 430 de milioane de euro pentru un mall de 56.000 de metri pătraţi, având printre chiriaşi Carrefour, Zara, H&M, Fnac, Boulanger sau Toys'R'Us.

4. Germania

Cel mai mare centru comercial din Germania este de asemenea o destinaţie comercială cu tradiţie, proiectul Ruhr-Park din Bochum fiind inaugurat iniţial în 1964 şi extins în 2001.

Cu o suprafaţă închiriabilă de 126.000 de metri pătraţi, proiectul are printre chiriaşi Kaufland, Media Markt, C&A sau H&M. Oarecum surprinzător este faptul că cel mai mare centru comercial din Germania nu se află în Berlin, Hamburg sau München, cele mai mari oraşe, cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori fiecare, ci în Bochum, oraş cu mai puţin de 400.000 de locuitori.

Un mall modern finalizat în Germania în ultimii ani este MyZeil din Frankfurt, proiect de 77.000 de metri pătraţi în centrul oraşului.

5. Portugalia

Cel mai mare mall din Portugalia, dar şi unul dintre cele mai noi, nu se află în Lisabona sau Porto, ci în Amadora, oraş cu doar 170.000 de locuitori în care a fost finalizat în 2009 proiectul Dolce Vita Tejo, o investiţie de 300 de milioane de euro.

Mallul are o suprafaţă închiriabilă de 122.000 de metri pătraţi şi a "detronat" proiectul Centro Co­lom­bo situat lângă stadionul echipei Benfica din Lisa­bona, care măsoară cu 2.000 metri pătraţi mai puţin.

Dolce Vita Tejo are printre chiriaşi un hipermarket Jumbo Auchan, Leroy Merlin, El Corte Ingles, H&M, Zara şi alţii, precum şi un food-court cu 30 de restaurante.

6. Polonia

Construit pe structura unei foste fabrici cu o istorie de 150 de ani, mallul Manufaktura din Lodz, finalizat în 2006, este cel mai mare din Polonia, având o suprafaţă închiriabilă de 109.500 de metri pătraţi.

Lista de chiriaşi a mallului Manufaktura cuprinde hipermarketul Real, reţeaua de bricolaj Leroy Merlin şi magazine precum Electro World, Zara sau Go Sport, precum şi un multiplex Cinema City.

Lodz este al treilea oraş ca dimensiune din Polonia, ţară în care mai există un mall cu o suprafaţă de peste 100.000 de metri pătraţi, respectiv Arkadia din Varşovia, proiect finalizat în 2004.

7. Cehia

Şi cehii au un mall cu o suprafaţă de peste 100.000 de metri pătraţi, Olympia Centrum din Brno, al doilea oraş al ţării, finalizat în 1998 la marginea oraşului.

Proiectul din Brno are o suprafaţă închiriabilă de 109.500 de metri pătraţi, la fel ca cel mai mare mall din Po­lo­nia, şi o listă de chiriaşi care cuprinde Somerston, Al­bert, Kika, Asko, H&M, Electroworld, Hervis şi C&A.

Brno este un oraş cu mai puţin de 400.000 de locuitori, dar la o distanţă de 45 de minute de condus de Olympia Centrum se află 1,3 milioane de locuitori.

În Praga, în schimb, cele mai mari malluri au suprafeţe de 40.000-50.000 de metri pătraţi.

8. Ungaria

Arena Plaza din Budapesta, cu o suprafaţă închiriabilă de 68.000 de metri pătraţi, este cel mai mare mall din Ungaria, urmat de proiectul WestEnd, aflat în portofoliul companiei TriGranit.

Situat în apropierea gării de est din Budapesta, Arena Plaza găzduieşte cel mai mare hipermarket Tesco din oraş, precum şi singurul cinematograf IMAX din Ungaria, alături de alţi chiriaşi precum Peek & Cloppenburg, H&M, Marks & Spencer, C&A sau Gant.

Proiectul a fost finalizat în 2007 şi este deţinut de britanicii de la Lanebridge.

Un alt mall de mari dimensiuni a fost deschis în capitala Ungariei în 2009, când Allianz şi divizia de dezvoltare imobiliară a grupului ING au deschis proiectul Allee Shopping Center, de 46.500 mp.

9. Bulgaria

Cel mai mare şi mai modern mall din Bulgaria a fost finalizat anul trecut în Sofia, a costat 160 de milioane de euro şi a fost denumit The Mall.

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 66.000 de metri pătraţi şi chiriaşi precum Carrefour, Peek & Cloppenburg şi retailerii din grupul spaniol Inditex, fiind deţinut de firma Assos Capital.

Mallul din capitala Bulgariei are aproximativ 180 de magazine distribuite pe şase etaje şi o parcare de 2.800 de locuri.

Principalul concurent al The Mall în Sofia este proiectul Serdika Center de 51.000 de metri pătraţi, mall dezvoltat de companiile germane ECE şi Sparkassen Immobilien.

AFACERI DE LA ZERO