Business Construct

HeidelbergCement, profit in scadere

HeidelbergCement, profit in scadere
24.04.2008, 23:13 31

GRUPUL GERMAN HeidelbergCement, unul dintre cei mai importanti producatori de ciment de pe piata locala, va inregistra in 2008 o scadere a profitului, dupa ce in 2007 a realizat un nivel record al profitului net, de 117,3 milioane de euro.
Principalele cauze ale scaderii profitului sunt cresterile semnificative la energie, combustibili (carbune, cocs de petrol, gaze naturale, dar si motorina si benzina), servicii terti (ca urmare a cresterilor anuntate la energie si combustibili, dar si a cresterii costului fortei de munca) si cheltuieli salariale (planul de restructurare a fost finalizat la sfarsitul lui 2007. Mai mult, un impact puternic asupra profitului net va fi cauzat si de majorarea taxelor si redeventelor miniere. Compania a inceput anul acesta un amplu program de investitii, in valoare de 150 de milioane de euro, prin care va dubla capacitatile de productie pe care le detine in Romania. Anul trecut, cele trei fabrici ale companiei, de la Fieni, Deva si Bicaz, au lucrat la capacitate maxima.
HeidelbergCement a realizat anul trecut un profit net de 117,3 milioane de euro, respectiv o marja neta de 32%, pentru toate entitatile din Romania, respectiv Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate, in crestere cu 63% fata de anul trecut, acesta fiind cel mai bun rezultat de la intrarea grupului pe piata romaneasca. Carpatcement Holding, principala companie detinuta de grupul german in Romania, a consemnat anul trecut un profit net de 107 mil. euro, in urcare cu 70% fata de castigul din 2006, de 63 mil. euro.
"Cresterea profitului net a fost influentat de majorarea volumelor vandute pe toate cele trei divizii, reducerea costurilor variabile pe tona de ciment datorita investitiilor facute. In plus, am recuperat amenda in valoare de 10 milioane de euro platita in anul 2005 de Consiliul Concurentei, ca urmare a castigarii in instanta a procesului cu acesta", a spus Mihai Rohan (foto), directorul general al Carpatcement Holding, principala divizie a grupului din Romania. Un alt factor care a contribuit la majorarea profitului net in 2007 a fost reducerea costurilor fixe pe tona de ciment/ agregate si metrul cub de beton ca urmare a volumului crescut al productiei realizate.
Grupul german a realizat in 2007 o cifra de afaceri totala de 363 milioane de euro, in crestere cu 31% fata de anul precedent. Divizia de ciment a inregistrat o cifra de afaceri de 288 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO