Business Construct

Iaciu vrea să vândă 2.000 de apartamente în 2018 şi să crească pe piaţa de birouri din Iaşi: Nu trebuie să vină străinii să ne construiască. Putem şi noi

galerie foto

Autor: Roxana Petrescu

02.09.2015, 15:31 3349

Gheorghe Iaciu, antreprenorul care deţine dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor, crede că până la finalul acestui an va reuşi să vândă 490 de apartamente în Bucureşti, faţă de cele 90 de unităţi de anul trecut, dar planul este ca în 2018 să ajungă la vânzări de 2.000 de apartamente. În timp ce pe sectorul rezidenţial atenţia omului de afaceri se concentrează exclusiv pe Bucureşti, Iaciu ar vrea să-şi extindă prezenţa pe partea de spaţii de birouri în Iaşi, oraş care se conturează ca un nou centru IT al României. Aici, antreprenorul a finalizat o investiţie de 15 milioane de euro în conversia unei clădiri cu spaţii comerciale într-o clădire de birouri, Moldova Center.

„Anul trecut am vândut 90 de apartamente, anul acesta credem că vom ajunge la 490 de apartamente odată cu avansul lucrărilor la proiectul Greenfiled (nordul capitalei - n.red.), iar în anul 2018 vrem să ajungem la 2.000 de apartamente. Spre exemplu, pe terenul din Barbu Văcărescu nu am început să construim, dar cred că vom începe în 2017 lucrul la circa 600 de aparta­mente. Mai avem un proiect în Băneasa şi unul în Ghencea. Nu trebuie să vină străinii să ne con­struiască aparta­mente. Putem şi noi“, a pecizat Iaciu.

Potrivit in­for­maţiilor disponibile în primul semestru al acestui an, compania a vândut 188 de case şi aparta­mente, de peste trei ori mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, încasând venituri de aproape 50 mil. lei. Din totalul locuinţelor vândute, 174 de apartamente au fost vândute în cartierul Greenfield, iar 14 case au fost vândute în provincie (Oradea, Ploieşti şi Constanţa).

Graţie accelerării vânzărilor de aparta­mente, compania a încheiat primul semestru al anului cu afaceri de 52,1 milioane de lei, de 3,4 ori mai mari faţă de rezultatul raportat în acelaşi interval al anului trecut.

Impact a revenit astfel pe profit în prima jumătate a anului, cu un câştig net de 7 milioane de lei, faţă de o pierdere de 1,8 milioane de lei raportată în primele şase luni ale anului trecut.

„Dacă stăm după bancă, nu mai facem nimic“

Iaciu este de părere că deja piaţa a atins   minimul în ceea ce priveşte preţurile şi este vizibilă o revenire a apetitului pentru achiziţii stimulat şi de stabilizarea situaţiei economice, dar şi de creşterea salariilor.

„Ne uităm să mai cumpărăm terenuri care să ne convină.“

Iaciu spune însă că în continuare îi este greu să obţină finanţări de la bănci, acesta fiind unul dintre motivele pentru care antreprenorul pregăteşte în luna octombrie o emisiune de obligaţiuni de 135 milioane de lei pe cinci ani.

Aceasta ar fi una dintre cele mai mari finanţări pe care o companie privată încearcă să o atragă de pe bursă în ultimii ani. 

„Sper să fie un succes. Cu băncile suntem limitaţi. dacă stăm după bancă, nu mai reuşim să facem nimic.“

Atracţia pentru Iaşi

În timp ce în Bucureşti omul de afaceri se concentrează exclusiv pe zona de proiecte rezi­denţiale, în Iaşi Iaciu a finalizat la înce­putul acestei săptămâni o investiţie de 15 mil. euro în conversia unui centru comercial din centrul oraşului într-o clădire de birouri. La începutul lui 2014, Iaciu a cumpărat de la East Balkan Properties centrul comercial Mol­dova Mall şi a început lucrările de con­ver­sie în toamna anului trecut, investiţia tota­lă fiind de 15 mil. euro. Noua clă­dire se nu­meşte Moldova Center şi pla­sează circa 14.500 de spaţii de birouri chiar în inima Ia­şiu­lui.

Mişcarea făcută de Iaciu vine în con­tex­tul în care Iaşiul se conturează ca un nou centru IT al ţării. Potrivit datelor de la Insti­tu­tul Naţional de Statistică, Iaşiul a fost al pa­trulea judeţ din România în ce priveşte creşterea numă­rului de angajaţi din sectorul infor­ma­ţiilor şi comunicaţiilor în perioada 2008-2013. Dacă în 2008 în Iaşi lucrau circa 3.300 de oameni în acest domeniu, după cinci ani de criză numărul acestora crescuse la 4.500, cu 36% mai mult. Primele trei lo­curi în acest cla­sament au fost ocupate de Cluj, Braşov şi Ilfov.

„Cred că într-un an, clădirea va fi închiriată în proporţie de 100%. Luăm în cal­cul mai multe variante, fie închirierea în­tregii clădiri unui singuri chiriaş, fie un mix. Un lucru care contează foarte mult în aceste negocieri este disponibilitatea noastră de a aco­moda o eventuală expansiune a clienţilor noştri. Cel mai probabil, va mai urma un pro­iect în Iaşi în vederea conso­li­dării“, a mai spus Iaciu. Potrivit acestuia, în Moldova Center ar putea lucra circa 1.500 de oameni.

„Sunt în imobiliare de 25 de ani. Am avut în minte proiecte mici, acesta este un proiect de dimensiuni medii, dar randa­men­tele sunt pe clădiri mari“, mai spune Iaciu, care crede că investiţia în Moldova Center, fi­nan­ţată în totalitate din fonduri proprii, se va amortiza în circa 13 ani.

Ieri, titlurile Impact (simbol bursier IMP) erau în scădere cu 7,63%, capitalizarea companiei fiind de 360,6 mil. lei.