Business Construct

Iar ne-au “bătut” polonezii: Proiectul Sky Tower din Wroclaw e cu 75 de metri mai înalt ca Sky Tower-ul din Bucureşti. Galerie FOTO

Clădirile nu doar că au acelaşi nume, dar au şi o arhitectură asemănătoare, cu o formă cilindrică şi faţadă de sticlă în nuanţe verzui.

Autor: Cristi Moga

11.11.2012, 13:49 5447

Polonia, ţară dată drept exemplu pozitiv României când vine vorba de creşterea economică, dezvoltarea infrastructurii sau a pieţei de capital, ne-a mai “bătut” la un domeniu, şi anume cel mai înalt zgârie-nori din ţară, care poartă aceeaşi denumire atât în Polonia cât şi pe piaţa locală - Sky Tower.

Dacă în România austriecii de la Raiffeisen Evolution şi Raiffeisen Property au construit în Capitală turnul Sky Tower cu o înălţime de 137 de metri, în oraşul polonez Wroclaw (650.000 de locuitori, al patrulea ca mărime din ţară) un investitor local – Leszek Czarneki – a ridicat un proiect denumit Sky Tower cu o înălţime de 212 metri – cu 75 de metri mai înalt ca cel din Bucureşti.

Ambele proiecte sunt în curs de finalizare după ce au răzbit criza şi vor fi cele mai înalte clădiri din cele două ţări. Clădirile nu doar că au acelaşi nume, dar au şi o arhitectură asemănătoare, cu o formă cilindrică şi faţadă de sticlă în nuanţe verzui.

POLONIA:

Dacă turnul din Bucureşti, dezvoltat pe strada Barbu Văcărescu, este format doar din spaţii de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă de circa 41.000 de metri pătraţi, Sky Tower din Wroclaw are 22.000 de metri pătraţi de birouri, 236 de apartamente întinse pe o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi şi o galerie comercială de 24.000 de metri pătraţi, care a fost deja dată în folosinţă în acest an.

Pe de altă parte, austriecii de la Raiffeisen Evolution construiesc lângă Sky Tower din Bucureşti un mall într-o clădire separată, cu o suprafaţă închiriabilă de 35.000 mp, care ar trebui dat în folosinţă anul viitor.

Cine a început primul?

Primele informaţii privind dezvoltarea proiectului Sky Tower pe piaţa locală au apărut în 2006, iar în 2008 austriecii au anunţat începerea lucrărilor. Venirea crizei a dat planurile investitorilor peste cap, astfel că lucrările au fost oprite şi repornite de-abia în 2011.

Nici polonezii nu au fost ocoliţi de criză, astfel că ei au început lucrările în 2007, s-au oprit ulterior în 2008 şi au reînceput construcţia un an mai târziu (în 2009), după ce au “ajustat” uşor din înălţimea clădirii.

Potrivit informaţiilor din presa poloneză, proiectul Sky Tower din Wroclaw costă circa 400 mil. dolari (circa 320 mil. euro), în timp ce ansamblul format din Sky Tower şi Promenada Mall din Bucureşti implică o investiţie estimată la circa 250 mil. euro.

ROMANIA:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO