Business Construct

IBC Focus: Casele şi vilele au avut cel mai mare avans în privinţa proiectelor noi de construcţii în S1, de 18%, iar birourile scad cu 13%

IBC Focus: Casele şi vilele au avut cel mai mare avans...

Autor: Roxana Rosu

27.07.2022, 10:39 167

Proiectele de construcţii noi active în primul semestru din 2022 au crescut în toate domeniile, cu excepţia clădirilor de birouri, care au înregistrat o scădere de 13% comparativ cu aceeaşi perioada din 2021, relevă o analiză IBC Focus.

Cel mai dinamic sector a fost în acest an construcţiile de case şi vile, cu un plus de 18%, urmat de industrial şi retal, cu 11%, blocuri şi ansambluri imobiliare, cu 4%, şi pensiuni/hoteluri, unde creşterea a fost de 3%.

În schimb, proiectele noi de clădiri şi birouri s-au redus faţă de prima jumătate a anului trecut cu 13%.  

“Cea mai mare creştere numerică din 2022 o remarcăm în construirea de case şi vile (+18%) care poate fi explicată prin nevoia de spaţiu locuit mai generos pentru beneficiari şi datorită modului de lucru remote care permite beneficiarilor să nu mai fie legaţi de proximitatea locului de muncă. Astfel, mulţi sunt dispuşi să construiască de la zero case cu spaţii mai generoase dar în proximitatea oraşelor (suburbii) faţă de apartamentele propuse de dezvoltatori în locaţii mai centrale. Investiţiile industriale continuă să fie pe o tendinţă de creştere accelerată şi am constatat o creştere de 11% a numărului de proiecte în acest semestru faţă de perioada similară a anului trecut”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Investiţiile private reprezintă 71% din totalul proiectelor de construcţii active, dar valoric sunt estimate la doar 41% din totalul investiţiilor. Investiţiile publice reprezintă 29% din numărul de proiecte monitorizate, iar valoric au o pondere de aproape 60% din total.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO