Business Construct

IBC Focus: Mai mult de jumătate din proiectele rezideţiale sunt în faza obţinerii autorizaţiei de construire, iar dezvoltarea lor are semne de întrebare, în contextul inflaţiei, al preţului materialelor de construcţii şi scumpirii creditării

IBC Focus: Mai mult de jumătate din proiectele...

Autor: Roxana Rosu

25.03.2022, 10:54 296

Mai mult de jumătate din investiţiile din piaţa rezideţianlă(57%) sunt în faza premergătoare construcţiei - obţinerea de autorizaţii de construire, iar majoritatea urmează să înceapă în anul 2023 sau cel târziu în 2024, dar evoluţia pieţei este neclară având în vedere că există semne mari de întrebare legate de inflaţie, preţul materialelor de construcţii, precum şi de efectele scumpirii creditării în România, potrivit unei analize a platformei Faraagentie.ro.

Aproape 2.000 de ansambluri rezidenţiale sunt în construcţie în prezent, reprezentând 28% din proiectele analizate. Studiul cuprinde 6403 şantiere de blocuri şi ansambluri rezidenţiale.

Trei sferturi (76%) dintre proiecte au regimuri de înălţime de maxim 4 etaje, mai uşor de construit. În plus, în multe zone urbane aceste investiţii sunt mai uşor de autorizat de către dezvoltatori.

IBC Focus a identificat în România 439 de proiecte rezidenţiale ce au minim 10 etaje. Top 5 oraşe în care se construiesc cele mai înalte blocuri sunt Bucureşti (175 proiecte) Constanţa (42 proiecte), Braşov (35 proiecte), Iaşi (33 proiecte), Timişoara (27 proiecte).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO