Business Construct

Imobiliar: Competitia impinge investitorii turci catre noi piete

Imobiliar: Competitia impinge investitorii turci catre noi piete

Ahmet Buyukhanly, presedintele Opus Project & Development

27.09.2007, 21:45 60

Competitia si ritmul de dezvoltare al pietei imobiliare din Istanbul nu au tinut cont de faptul ca Turcia nu face parte inca din Uniunea Europeana.
Nivelul de crestere este peste cel al pietei locale, fapt ce se observa atat din preturile terenurilor si locuintelor, cat si din numarul de proiecte incepute. Reprezentantii firmei Opus Project & Development, unul dintre cei mai recenti investitori turci intrati pe piata locala, afirma ca preturile terenurilor din Istanbul variaza intre 200 si 4.000 de euro, ceva mai mari fata de preturile de tranzactionare de pe piata bucuresteana.
Totodata, pretul mediu al unui apartament in Istanbul este de circa 1.500 de euro/metrul patrat, valoare apropiata de preturile din Bucuresti, in conditiile in care in orasul de pe Bosfor au fost anuntate proiecte care vor livra circa 350.000 de locuinte in urmatorii cinci ani. In aceste conditii, familia Buyukhanli, care controleaza firma Opus, a decis inceperea investitiilor imobiliare si pe alte piete, chiar daca va continua dezvoltarea de proiecte imobiliare in Turcia. "Cautam de multi ani oportunitati de investitii in Romania, dar si in Cipru, iar perspectivele aderarii la Uniunea Europeana au avut un rol cheie in intrarea pe piata locala. Observam un potential bun pe multe piete de investitii din Romania, iar in ceea ce priveste piata imobiliara, este clara lipsa de oferta pe toate segmentele", apreciaza Ahmet Buyukhanly, presedintele Opus Project & Development.

Proiect de 6.000 de locuinte la Stefanestii de Jos
Proiectul Cosmopolis, dezvoltat in localitatea Stefanestii de Jos, din nordul Bucurestiului, va cuprinde intre 4.600 si 6.000 de locuinte, in functie de cerere, aceasta fiind prima investitie a companiei in afara Turciei. Investitia in proiectul Cosmopolis este estimata la 700 de milioane de euro, in timp ce veniturile dezvoltatorilor se vor ridica la aproximativ un miliard de euro.
Problemele ipotecare din Statele Unite, care au afectat si o serie de piete europene, au ridicat problema supraincalzirii preturilor la proprietati si la nivelul pietei locale. Buyukhanli apreciaza insa ca piata locala va fi cel mai putin afectata de aceste probleme, datorita calitatii imprumuturilor ipotecare si a dimensiunii pietei.
"Unele proiecte ar putea avea preturi exagerate, dar nu putem vorbi de un bubble pe piata locala", spune reprezentantul Opus. Lucrarile la prima faza a proiectelui au inceput in luna august a acestui an, etapa in care vor fi livrate, in decurs de 18-24 de luni, 565 de locuinte in 44 de cladiri. Apartamentele vor avea suprafete intre 62 si 114 metri patrati, urmand a fi construite si patru vile cu o suprafata de 348 metri patrati. Compania are in derulare un complex format din 1.000 de vile in Istanbul, proiect desfasurat pe un teren de 250 de hectare, in care autorizatia de constructie permite un grad maxim de dezvoltare de 6%. In cadrul proiectului din Bucuresti, amprentele la sol ale cladirilor vor ocupa 15-20% din teren, 60% vor fi spatii verzi, pe restul suprafetei urmand a fi realizate lucrari de infrastructura, potrivit reprezentantilor Opus. Preturile promotionale vor fi intre 950 si 1.050 euro/metrul patrat, preturi care vor creste cu circa 10% pana la sfarsitul primei faze de constructie.
"Circa 300 de locuinte au fost rezervate pana la lansarea oficiala a proiectului", a precizat reprezentantul Opus. Investitia aferenta primei faze de proiect, care include si construirea unei biserici si a unei gradinite si a unor spatii comerciale se ridica, potrivit lui Buyukhanli, la 60 de milioane de euro, valoarea de piata fiind estimata la 77 de milioane de euro.
Ahmet Buyukhanly este nascut in Antalya, are 36 de ani si a absolvit facultatea de administrare a afacerilor in cadrul Universitatii Marmara din Istanbul, dupa ce studiase doi ani in Ohio, Statele Unite ale Americii.
Tot despre crestere vorbim si cand ne referim la terenul de 100 de hectare pe care se desfasoara proiectul, cumparat in urma cu un an de companie.
"Estimam ca terenul, aflat la circa 700 de metri de viitoarea autostrada spre Brasov, valoreaza in prezent 75-80 de milioane de euro, iar in scurt timp ar putea avea o valoare de doua ori mai mare", apreciaza Buyukhanly, care a bugetat in cadrul proiectului investitii de circa 60 de milioane de euro in infrastructura.

"Proiectul se va finanta singur"
Prima faza de dezvoltare a proiectului Cosmopolis va fi sustinuta printr-o finantare de 30 de milioane de euro obtinuta de la Garanti Bank.
"Am fost in discutii pentru obtinerea unei finantari mai mari, dar am ajuns la concluzia ca nu este nevoie de asa ceva. Dupa finalizarea primei faze, proiectul se va finanta singur", afirma reprezentantii Opus.
Investitorii turci au declarat ca in 2014, data finalizarii intregului proiect, suprafata locuibila va totaliza 665.000 de metri patrati, iar spatiile comerciale vor insuma 220.000 de metri patrati. Opus este o firma controlata de familia Buyukhanli, ale carei afaceri sunt derulate in special in sectorul constructiei si dezvoltarii imobiliare, precum si in turism, avand in operare mai multe hoteluri in Turcia.
Totodata, oamenii de afaceri detin si drepturile de distributie a brandurilor Levi's si Fila in Turcia, iar ca investitie personala, Ahmet Buyukhanly este actionar intr-o firma de brokeraj bursier denumita Opus, intre primele doua de pe piata de profil din Turcia, potrivit lui Buyukhanli.
Compania ia in calcul ca in urmatorii 3-4 ani sa inceapa investitii in Moldova sau Ucraina, dar si sa continue investitiile in Romania, unde analizeaza achizitionarea unui teren in centrul Bucurestiului pentru un alt proiect rezidential.
Totodata, Buyukhanli intentioneaza sa infiinteze un fond mutual pentru piata locala de capital.
Cel mai important investitor turc din Romania este grupul Finans, prezent atat pe piata locala bancara, dar si cu o activitate puternica pe piata de real estate, prin subsidiara Anchor Grup.
Compania are in portofoliu doua centre comerciale din Capitala - Bucuresti Mall si Plaza Romania, precum si o cladire de birouri finalizata - Anchor Plaza.
Investitiile companiei nu se opresc aici, Anchor Grup incepand inca de anul trecut lucrarile la un proiect rezidential. Totodata, investitiile in cladiri de birouri vor continua cu alte doua proiecte in Bucuresti, iar pe segmentul centrelor comerciale, Anchor Grup va aloca 45 de milioane de euro pentru un mall in Chisinau, capitala Moldovei.


Minioras in Stefanestii de Jos
Proiectul Cosmopolis, dezvoltat in localitatea Stefanestii de Jos, din nordul Bucurestiului, va cuprinde intre 4.600 si 6.000 de locuinte, in functie de cerere, aceasta fiind prima investitie a companiei in afara Turciei. Investitia in proiectul Cosmopolis este estimata la 700 de milioane de euro, in timp ce veniturile dezvoltatorilor se vor ridica la aproximativ un miliard de euro.
Lucrarile la prima faza a proiectelui au inceput in luna august a acestui an, etapa in care vor fi livrate, in decurs de 18-24 de luni, 565 de locuinte in 44 de cladiri. Apartamentele vor avea suprafete intre 62 si 114 metri patrati, urmand a fi construite si patru vile cu o suprafata de 348 metri patrati.
Investitia aferenta primei faze de proiect, care include si construirea unei biserici si a unei gradinite si a unor spatii comerciale se ridica la 60 de milioane de euro, valoarea de piata fiind estimata la 77 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO