Business Construct

Imobiliare - Bucurestiul poate absorbi 20 de mall-uri

Imobiliare - Bucurestiul poate absorbi 20 de mall-uri

Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers

25.10.2007, 14:44 33

Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dambovita Center de pe platforma Casa Radio din Capitala, proiect estimat la peste 600 de milioane de euro, considera ca stocul de centre comerciale va fi echilibrat dupa livrarea a circa 20 de mall-uri.
"Bucurestiul are 2,5 milioane de locuitori, iar pentru un mall ai nevoie de circa 100.000-150.000 de oameni. In aceste conditii, orasul poate suporta 20-25 de centre comerciale. Cinci vor fi foarte bune, in timp ce unele vor fi mai mult goale. Suntem increzatori cu proiectul nostru datorita locatiei, accesibilitatii si conceptului de oras in oras", sustine Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers.
In zona de vest a Bucurestiului, unde se afla platforma Casei Radio, competitia se anunta si mai acerba pentru urmatorii ani, cu conditiia ca toate proiectele anuntate sa fie livrate. Pe o raza de cativa kilometri vor fi realizate trei noi centre comerciale, si anume Dambovita Center, Cotroceni Park si Sema Parc, in conditiile in care in zona se afla deja centrul comercial Plaza Romania.
Plaza Centers are in Romania o echipa de 25 de oameni, care se ocupa atat de proiectul Casa Radio, cat si de extinderea operatiuniilor in afara Bucurestiului, echipa coordonata de Luc Ronsmans.
"Nu vom lucra in etape, asa cum stabilisem initial. Ne-am dat seama ca nu putem opera un mall in jurul caruia este organizat un santier. Va fi un mare boom si vom livra toate cladirile intr-o singura etapa", a precizat Ronsmans.
Coordonatele proiectului au fost in linii mari trasate, astfel ca pe malul Dambovitei, in zona Eroilor, va fi dezvoltata o zona comerciala cu o suprafata de 150.000 de metri patrati, doua turnuri care vor cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 40.000 de metri patrati, un hotel cu 300 de camere si 100 de apartamente, precum si blocuri cu circa 400 de locuinte.
Investitia in proiect este estimata in prezent la 600-650 de milioane de euro, in conditiile in care, la cea mai recenta reevaluare, terenul pe care va fi desfasurat proiectul a fost estimat la 164 de milioane de euro - circa 1.800 de euro/metrul patrat.
"Una dintre problemele pietei locale este pretul terenurilor, precum si numarul mic al acestora in zone centrale, cum ne intereseaza pe noi. Daca platesti mai mult pe teren, trebuie sa lucrezi pe alta parte, astfel sa echilibrezi costurile", afirma Ronsmans.


Retea Plaza Centers de 15 centre comerciale
Compania a depus spre aprobare la primarie Planul Urbanisitic Zonal (PUZ) realizat de compania de arhitectura Chapman Taylor, pana la sfarsitul acestui an urmand a fi prezentat intregul proiect, realizat in parteneriat public- privat (PPP). Demolarile la fosta structura au fost finalizate in proportie de 95%.
Activitatea Plaza Centers nu se rezuma la proiectul Dambovita Center, compania avand in portofoliu patru terenuri in afara Bucurestiului, precum si planuri pentru o retea nationala formata din 15 centre comerciale, in urmatorii cinci ani.
In atentia companiei se afla orasele de peste 100.000 de locuitori, in care de preferat sa nu existe competitie. Pana la sfarsitul acestui an, Plaza Centers ar mai putea achizitiona inca trei terenuri pentru proiecte comerciale, orasele vizate fiind Bacau, Sibiu, Cluj-Napoca si Craiova.
Compania israeliana detine terenuri cu o suprafata totala de 130.000 de metri in Iasi, Timisoara, Slatina si Miercurea-Ciuc, loturi pentru care a platit peste 30 de milioane de euro.
"Am observat inca din anul 2001 potentialul pietei din Romania, dar am asteptat imbunatatirea mediului legal si financiar. Lucrurile s-au schimbat mult, dar mai este inca de lucru. Cu toate acestea, piata este inca emergenta si ofera o multime de oportunitati. Romania este pe lista investitorilor institutionali", afirma managerul Plaza Centers.
Lucrarile la primul proiect din afara Bucurestiului vor incepe anul viitor la Miercurea-Ciuc, unde compania detine o cladire pe a carei structura va construi un centru comercial. Plaza Centers va incepe in curand demolarile la o cladire aflata pe terenul detinut in Timisoara, lucrarile de constructie fiind programate sa inceapa in 2009.
Plaza Centers, subsidiara a companiei israeliene Elbit Medical Imaging, este specializata in dezvoltarea proiectelor comerciale, avand in portofoliu un numar de 23 de centre multifunctionale dezvoltate si vandute.
Unul dintre principalii cumparatori ai proiectelor companiei israeliene este divizia imobiliara a bancii franceze BNP Paribas, care ar putea in viitorul apropiat sa intre si pe piata locala.


Randament de 11-13% pentru proiectele din provincie
Proiectul din Miercurea-Ciuc va cuprinde un centru comercial cu o suprafata de 16.000 de metri patrati si va implica o investitie de circa 16 milioane de euro. La Timisoara investitia se va ridica la 60 de milioane de euro si va cuprinde un centru comercial, precum si posibilitatea construirii de spatii rezidentiale si de birouri.
"Pentru proiectele din afara Bucurestiului lucram cu o marja de 11-13% in euro pe an. De obicei, dezvoltam un centru comercial, il operam un an, un an si jumatate, dupa care il vindem", a explicat Ronsmans strategia
companiei.
Plaza Centers, ale carei actiuni sunt listate la bursa din Londra de anul trecut, este prezenta in tari precum Ungaria, Polonia sau Cehia si si-a extins de curand operatiunile in Asia.
Cel mai mare proiect din Romania al Plaza Centers, excluzand Casa Radio, va fi realizat la Iasi, unde compania israeliana va investi 115 milioane de euro. Proiectul este de asemenea mix si va cuprinde spatii comerciale (54.000 metri patrati), birouri (15.000 de metri patrati), cu optiune pentru dezvoltarea de spatii rezidentiale cu o suprafata de 70.000 de metri patrati.
"Ne axam in primul rand pe dezvoltarea centrelor comerciale, care sunt destul de dificil de realizat, dar, daca te pricepi la ceea ce faci, poti sa te rezumi la asta. Discutam cu grupuri specializate pe spatii rezidentiale si am putea sa le cedam acestor firme terenuri pentru dezvoltare", afirma Ronsmans.
Cel mai recent teren din Romania al companiei a fost achizitionat la Slatina, unde Plaza Centers va investi 24,5 milioane de euro pentru constructia unui mall de 25.000 de metri patrati.
Deficitul de centre comerciale, semnalat atat la nivelul Bucurestiului, cat si in celelalte orase din provincie, a determinat un numar important de companii sa inceapa proiecte comerciale de mari dimensiuni, care vor multiplica in urmatorii ani stocul existent de circa cinci ori.


Proiecte de peste 900 mil. euro

Proiectul Dambovita Center din Bucuresti (foto) va fi dezvoltat in urma unei investitii de 600-650 mil. euro. Zona comerciala a proiectului va avea 150.000 mp, spatii de birouri de 80.000 mp si spatii rezidentiale de 40.000 mp.
Compania va investi 115 mil. euro in dezvoltarea unui proiect mixt in Iasi pe un teren de 46.500 mp. Proiectul va cuprinde o cladire de birouri cu 15.000 mp, spatii comerciale cu o suprafata de 54.000 mp si 1.400 de locuri de parcare.
Plaza Centers va investi 60 mil. euro intr-un centru comercial la Timisoara, care va fi construit pe un teren de 31.800 mp.
Un alt centru comercial va fi dezvoltat la Slatina, in urma unei investitii de 24,5 mil. euro, si va avea 25.000 mp si 450 de locuri de parcare.
Israelienii vor investi 16 mil. euro intr-un centru comercial cu 16.000 mp la Miercurea-Ciuc, intins pe o suprafata de teren de 31.800 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO